Minulla on ilo ja etuoikeus tuntea ihan henkilökohtaisesti, puolison perheystävien kautta, yksi Suomen guruisimmista imetysguruista nimittäin Kuusiston Ritva. Hänet nyt varmaan voi mainita nimeltä tämmöisessä anonyymissä blogissakin, miellän hänet julkisuuden henkilöksi sinne Kimi Räikkösten ja Paavo Lipposten joukkoon.
Jututin kyseistä henkilöä viikonlopun juhlien aikana, ja pohdin siinä ääneen nuorimmaisen elokuista hoitoon menoa ja toivottavasti sitä ennen tapahtuvaa vieroitusta. Sain imetysvinkin, jonka mitä luultavimmin otan käytäntöön. Guru sanoi, että olisi parempi hoitaa tuon ikäisen (hiukan päälle yksivuotiaan) vieroitus vasta jonkin aikaa päivähoitoon menon jälkeen. Sen olin toki ymmärtänytkin, että samaan rysäykseen ei ole syytä järjestää kahta pienen perusturvallisuutta horjuttavaa muutosta, mutta olin ajatellut että olisi lapsellekin helpompaa olla jo kokonaan imettämätön hoitoon mennessä. Guru kuitenkin korosti imetyksen merkitystä lapsen päivittäisessä sitouttamisessa takaisin kotiin ja äidin ja perheen luo, kun illalla palataan hoidosta. Nopein, helpoin ja luonnonmukaisin konsti hoitaa äidin ja pikkuisen suhde kuntoon päivän eron jälkeen. Eli mahdollisesti säästämme aamun ja iltapäivän syötöt syksyyn saakka, muista koetetaan pikkuhiljaa luopua ja korvata äidinmaitoateriat ja –välipalat tavallisella maidolla nokkamukista.
Samainen guru kertoi myös ulottavansa vauvavaiheen noin 15 kuukauden ikään saakka. Tämän jälkeen yleensä alkaa vaihe, jossa jo hiukan omiaankin hommaillut lapsi alkaa uudelleen takertua äitiinsä ja tämä, nurinkurista kyllä, pohjustaa itsenäistymistä ja taaperoksi kasvua. Yli yksivuotiaan imetyksestä puhuttaessa ei siis automaattisesti tulisi puhua "taaperoimetyksestä" - eikä ainakaan sellaiseen sävyyn, jota käyttävät kaiken maailman keskustelupalstoilla niin puoltajat kuin vastustajatkin.
Tähän lainaan mielelläni vaikkapa tätä tekstiä vauvan hoivaamisesta.
PS. Tulimme juuri vauvelin kanssa ensimmäiseltä hammashoitajakäynniltä. Kuulimme vanhat tutut mehujen välttämiset ja harjauksen aloittelut, ja luonnollisesti myös toiveet yösyöttöjen lopetuksesta ja peukunimemisen vähenemisestä. Xylitolia voi pehmeästä tabletista alkaa antaa kuulemma myös jo tässä vaiheessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti