keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Matin päivä ja Kustaa Vilkuna


Se on Matin päivä. Ensimmäinen kevätpäivä, sanoo vanha kansa. Kaivoin lahjaksi saamamme Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon hyllystä, ja ilahduin miten pähkähullu ja kiinnostava opus se onkaan. Kuulkaas mitä muuta kerrotaan tästä Talvi-Matista – tai Kakara-Matista tai Varis-Matista, jolloin varisten elämänkin pitäisi hiljalleen alkaa vilkastua. Kakara-nimi tulee siitä, että talviteillä hevosen lantakokkareet jääpalloina kalisivat hevosmiesten jaloissa.

Aikoinaan ei Matin päivänä saanut kammata tukkaansa, kehrätä, harjata pellavia, taitella päreitä, ryypätä maitoa, pitää koristeneulaa rinnassa tai maata päivällä. Ikävyyksiä oli muuten tiedossa tulevana kesänä (käärmeitä, sisiliskoja, hyttysiä ja kärpäsiä nyt ainakin). Kiellot oli lainattu läheisestä laskiais- ja paastonajasta.

Karjanpitäjille Matin aika toi ensimmäiset vasikat ja maidon (Vasikka-Matti). Lehmiä ei astutettu sisäruokintakaudella, eli ne poikivat aina kevättalvella. "Kun Erkkinä härkii, niin Mattina poikii". Lampaat kerittiin Matin päivän tienoilla, ja saatiin varpu- eli matinvilla.

Luonnontieteellisellä puolella Matin päivällä oli paljon sanomista. ”Matti kaivot kuivaa” –pohjavesi on alimmillaan. ”Matti pitkäparta viekottelee lapset seinuksille” – räystäille alkaa kertyä jääpuikkoja (ja mitä pidempi parta, sitä pidemmäksi kevät venyy, eli Matin aikainen suoja ja yöpakkaset olivat epäedullinen enne). ”Matista rikka sijansa syö” – aurinko alkaa päivisin sulattaa tummien korsien ja roskien ympäristöstä lunta. ”Matti heittää kuuman kiven avantoon / koskeen / kaivoon” – uutta jäätä ei muodostu veden luontaisille liikkumapaikoille.

Matti on kevättalven alku, "Matti kevään tuopi", ja valoakin alkaa olla enemmän eikä pärepihtiä tarvita "Matti pihdin nostaa, Matti pihdin kaataa". Matinpäivä on lumimääränkin suhteen talven taitekohta. Mutta monien sanontojen mukaan voi olla joko niin, että ”Matti kannot katkoo tai Matti kannot jatkaa” – uutta lunta voi tulla runsaastikin. Yhdeksän lumisadetta Matista on usein ennustettu. Jos Matin päivänä pyryttää tai on kova lumituisku, lunta tulee vielä monesti ennen kevättä. Vaikka lunta tulisi vain niin että oljenkorsi peittyy, tulee sitä ennen kevättä vielä lyhteen vahvuudelta tai kykkivän koiran korkeudelta. Väitetään jopa, että puolet lumesta on alas tulematta Mattina. (Jos viimeisin pitää tänä vuonna paikkansa, luulen että monet kiinteistöhuoltajat ja pihankolaajat alkavat miettiä mitä sillä kaikella lumella tekisi.)

Niin, ja ”Millainen ilma Matin päivänä, sellaisia sitten koko kevät”. Hyvää kauniin aurinkoista, joskin kylmää kevättä kaikille!

PS. Menemme pian hakemaan vauvalle sikainfluenssarokotteen. Rokotusprojektin lopputulema on siis viisi kautta kuusi. Itse en taida piikkiä tähän hätään hakea. Katsotaan sitten tuonnempana, jos alkaa näyttää tarpeelliselta. Muita päiväkohtaisia kuulumisia on äitini tulo kylään muutamaksi päiväksi. Se on aina kivaa, ja hänestä on kyllä käytännön apuakin kun hiihtolomien pian alkaessa meilläkin on pari logistista operaatiota suoritettavana (ja puoliso lähtee Tanskaan). Jospa äidilläkin olisi kivaa.

Ei kommentteja: