Luulisi tietenkin että vanhemmat olisivat nämä läksyt oppineet jo ajat sitten, mutta ei. Ja meillä niin kuin lapsillakin on miltei mahdotonta arvottaa ja valita vaikkapa menneeseen viikonloppuun kertyneistä asioista: isovanhempien vierailu koirineen, oman viisi (nyt kuusi-) vuotiaan synttärit, isompien lasten kaverin synttärit, isompien lasten partiojuttujen nuotionsytytysharjoittelu. Tehtiin sitten kaikki. Kivaa oli. Ja väsyttävää. Sunnuntai-iltana puoliso tiivisti tämän fyysikon sanoin: ”Minä olen nyt aika virittyneessä tilassa. Kun se purkautuu niin minusta saattaa emittoitua kaikenlaista.” 11-vuotiaasta emittoitui kovaa ääntä ja muita kiukuttelun tunnusmerkkejä.
Joissakin muissakin blogeissa on pohdittu myös kiireen ympäristöulottuvuuksia. Sanoisin, että kiire on tärkein tekijä sille, että perheet ja yksilöt eivät tee ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Biojätteet lyödään kaikessa kiireessä sekajäteastiaan. Ei ole aikaa korjata tai viedä korjattavaksi, on helpompi ja nopeampi ostaa uutta. Ei ole aikaa siirtyä harrastuksiin/töihin/koululta kotiin jalan tai pyörällä tai bussilla, on mentävä autolla edestakaisin. Ei ole aikaa jäädä seuraamaan lapsen harrastetuntia, vaan ajettava turha keikka kotiin siinä välissä viimeistelemään sitä tai tuota.
Tämän kevään projekti olkoon kiireetön viikko, tavoitteena autoriippuvuuden vähentäminen. Aion katsoa miten menoja harkiten vähentämällä pystymme siirtymään paikasta toiseen julkisilla liikennevälineillä. Ja onko olo parempi, kun ei ole pakko häseltää niin kovasti koko ajan. Älkää nyt naurako kun sanon, että pidämme kiireettömän viikon kunhan ehdimme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti