sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Vaihtokauppaa

Käynnistimme siis maanantaina aamuyöstä pohjoiseen. Mukanamme entinen kollegamme, tsekkiläinen, tahtoi mukaan ja pääsi kun lupasi ostaa sapuskat ja laittaa ruokaa.

Joskus Kemin hujakoilla alkoi olla lunta maassa, lapset heräilivät hiukan tätä ennen. Torniossa aamiaista. Sen jälkeen perillä oltiin jo hujauksessa - välimatkat muuttuvat kumman lyhyiksi kun ajetaan pohjoisemmaksi. Pallaksella meidät oli majoitettu Metsähallituksen aikaa nähneeseen majoitustilaan Pallasjärvelle, mutta kaikille löytyi patja tai jopa sänky ja paikan rauha oli meidän mieleemme.

Pallas oli muutenkin meidän mieleemme, myös matkailukeskus. Siellä jaksoi nuorimmainenkin kivuta puurajan yläpuolelle ja lapset laskivat vaarallisesti stigoilla siellä ja täällä. (Ja riitautuivat, ongelmoivat kun ei löytynyt hyviä mäkiä ja jokaista laskua edelsi kiivas neuvonpito - lapsemme eivät osaa VAAN LASKEA mäkeä. Ei, se on projekti.)

Puhuin noin 40 hengen yleisölle lumesta. Palaute oli ihan kiittävää. Sama ohjelma oli sitten seuraavana iltana Hetassa (käväisin siellä illan aikana, koetimme pitää pakkaamiset ja purkamiset ja majapaikan vaihdot minimissä) ja yleisö ja palaute samankaltaista. Kysymykset koskettelivat tykkylunta, suksien voitelua ja sen sellaista.

Kahden yön jälkeen siirrähdimme (kerää kamat, pakkaa auto, aja tunti, pura auto, levitä kamat) Ylläkselle. Majoitus kertaluokkaa hulppeampi mutta rauha meni. Pääsivät laskettelijat toki laskettelemaan, mutta jos joskus tulevaisuudessa vielä mennään ja on varaa valita, valitsemme Pallaksen.

Vielä yksi lumiluento samoin sanankääntein. Ihan tunsin osaavani asiani ja puhuminen oli jopa kivaa (niin sitä ihminen muuttuu). Metsähallitus otti kuulijoilta vitosen pääsymaksua, ja laskin että jos he eivät pitäneet suurta lukua majoituksiensa hinnoista pääsimme kaikki suunnilleen nollille. Metsähallitus ei juuri jäänyt tappiolle maksettuaan meille matkakulut ja minulle luentopalkkiot. Me emme juuri jääneet tappiolle vaikka yhden päivän hissiliput ostettiinkin. Kaupan päälle saatiin aurinkoa, lunta, lunta ja lunta.

Ja jospa kuulijatkin kokivat saaneensa vastinetta viitosilleen.

Vielä yksi kymmentuntinen autossa ja viikonloppu pyykinpesua. Arki saa taas alkaa.


Ei kommentteja: