keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tapion riihenpuinti

Äitini mukaan jostakin päivästä lukien pitää tulla niin ja niin monta Tapion riihenpuintia ennen kevättä. Tämän tarkempaa tietoa minulla ei juuri nyt ole.

Sen tiedän, että parin viime päivän tuuli on saanut Tapion puimaan riihtään ensimmäistä kertaa. Siis tuuli on pudistellut kovalle keväthangelle puista pieniä ja isompia oksia ja muuta metsänroskaa. Lunta ei ole satanut sotkua peittämään, ja jos päivällä on vielä ollut nollakeliä, on aikaisemminkin pudonneita roskia paljastunut. Sillä tavalla Tapio pui riihtään keväisin.

Jännä juttu, että tämmöistä näkee keskitalvella harvoin. Lunta sataa tietenkin useammin ja sulamista ei juuri tapahdu. Mutta siis tuo roskautuminen. Riippuuko se jotenkin siitäkin, millaisia puiden oksat ja muut osat ovat pakkasella ja näin keväämmällä?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kustaa Vilkunan vuotuinen ajantieto kertoo että Tapion riihenpuinnista on 9 viikkoa suliin vesiin. Piti googlata että mitä on tuo tapion riihenpuinti ja tästä sinulta sainkin hyvän selvennyksen, kiitos vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tapion riihenpuinti liittyy havupuiden siementämiseen ja siihen tarvitaan jääpintainen kantohanki ja tuulta. Seuratkaa lähiviikot. Oma ennusteeni on, että tapahtuu etelä-suomessa kahden viikon sisällä. Siitä 9 viikkoa suliin vesiin.