Ihan kaikki knoppitiedot vesivaroihin liittyen eivät ole varistuneet pois koneelta ja päästä. Tässä valikoima.
Tiesittekö että veden pintajännitys on suurempi kuin muilla aineilla maapallollamme? Vesimittarit pystyvät siis kävelemään veden päällä ja vesi voi muodostaa isohkoja pisaroita.
Tiesittekö että mantereet alenevat keskimäärin 3cm 1000 vuodessa? Siksi kun kallioperä hitaasti rapautuu, ja rapautumistuotteet kulkeutuvat jokiin ja niiden kautta meriin.
Tiesittekö että Costa Rican Cedralla satoi vuonna 1968 355 päivää vuodesta?
Tiesittekö että jo Leonardo da Vinci mittaili jokien virtausprofiileja laskemalla jokeen kepin, joka alapäässä oli paino (kivi tai tiili) ja yläpäässä koho (ilmalla täytetty virtsarakko). Hän seurasi kepin matkaa alavirtaan, mittasi vanhainaikaisella, kottikärryjen näköisellä matkamittarilla kuljettua matkaa, ja rytmikkäällä hyräilyllä kulunutta aikaa. Ehkä kalliit laitteet ja rahalla pystyyn pantu infrastruktuuri eivät korvaa älyä ja kovaa työtä, nykypäivänäkään?
Tiesittekö että maapallolla on arvioitu olevan 1 455 000 000 kuutiokilometriä vettä (suurin osa toki valtamerissä ja jäätiköissä)? Ja että silti 1,1 miljardia ihmistä maailmassa on vailla puhdasta vettä, ja että useilla alueilla veden päivittäinen kulutus on alle 5 litraa/henkilö? Ja että likainen vesi muodostaa edelleen suurimman uhan ihmisten terveydelle? Ehkä kaiken tämän tieteenteon takaa yhä useammat tutkijat ja insinöörit voisivat myös katsoa ihmisiä siellä vedenkäyttöketjun loppupäässä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti