Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
perjantai 29. elokuuta 2008
Tuulahdus lähimenneisyydestä
Pakko huomauttaa vielä, että Suomi on ollut ja on hiljainen ja passiivinen tässä asiassa. Liittyy siihen, että pienessä maassa tekijöitä on vähän, ja ”pelkkä puhe” nähdään toissijaisena sen rinnalla, että neuvotellaan pitkän aikavälin sopimuksia ja hierotaan eteenpäin oikeisiin päästövähennyksiin johtavia toimia. Näissä Suomi on toiminut ja vissiin toimii aika tehokkaasti noissa kokouksissa maailmalla. Vaikka niitä saavutuksia ei aina pöydälle nostetakaan.
Joskus tuntuu, että itsellä on valtava määrä haaveita ja toiveita ja pyrkimyksiä, ihan toisilleen vastakkaisiakin. Yksi niistä, sitä haluaisin-olla-supersankari –luokkaa, on halu joskus työskennellä YK:n hommissa. Vaikka sitten kotimaassa. Mutta mieluiten tietenkin Afrikassa, nimenomaan ilmastoasioihin liittyen. Ehkä se onnistuu, joskus sitten kun menee itsekin siihen rouva ja harmaapää –kategoriaan - ?
Tilanne kertaa neljä
Perhe-elämän tilanne: puolison pitäisi päästä Saksasta kotiin joskus puolen yön jälkeen. Lupailin alustavasti käydä kentällä hakemassa, mikäli lapsilauma nukkuu siinä vaiheessa rauhallisesti. Isosisko on koulupäivän jälkeen tuskastunut pikkuveljiin kun ne meluaa; pikkuveli on hoitopäivän jälkeen tuskastunut isosisaruksiin kun ne ei leiki hänen kanssaan; keskimmäinen on iltapäivähoidon jälkeen tuskastunut vähän kaikkeen. Aamuisin kaikki lähtevät kyllä hämmästyttävän reippaina liikkeelle, ja jopa ekaluokkalainen on kävellyt tämän viikon yksin (tai siis naapurin pojan kanssa) kouluun. Tämä helpottaa kotiväkeä suuresti, ja antaahan se lapsellekin itseluottamusta, kun selviää itse kouluun. Tuskastuskin helpottaa viimeistään iltapalapöydässä, jossa lapset yleensä kikattavat kamalasti. Iltasatujen lukeminen on myös mukavaa aikaa yhdessä. Kunhan saa lapset aseteltua itsensä ympärille niin, etteivät tuskastuneimmat rupea potkimaan toisiaan.
Työelämän tilanne: puhuttiin eilen työkaverin kanssa Skypessä! Oli hassua katsoa omaa työhuonettaan webbikameran kautta! Olivat kasanneet työpöydälleni kaikenmaailman romua! No, vakavasti ottaen, tilanne on syksyiseen tapaan näennäisen dynaaminen. Laitteita hankitaan, mittauksia ja kokousmatkoja ja –esitelmiä suunnitellaan. Silti takaraivossa on epämiellyttävä tunne siitä, ettei tämä kaikki nyt oikeasti ole sitä tieteellisen työn ydinasiaa – pitäisi rauhoittua ja kirjoittaa edellisten kausien työt artikkelin muotoon. Ihan valmiiksi asti. No, seuraavan Skype-keskustelun aiheena on keskeneräisen artikkelimme tila.
Oma tilanne: tuli valvottua jälleen Orson Scott Cardin seurassa. Luen nyt Alvin –sarjaa, kertomusta vaihtoehtoisesta Amerikasta ja Alvin –pojan omalaatuisista kyvyistä. Tässä jaksossa on intiaaneja.
keskiviikko 27. elokuuta 2008
Luuttuajat jyrsii lattiaa
Nelivuotias kysyi eilen että milloin ne luuttuajat oikein lähtee pois (tässä vaiheessa poika ohjasi varaajasta purkautuvia vesiä oikeaan suuntaan ja toinen katseli päältä). Mutta ihan hyvää työtä toistaiseksi ovat luuttuajat tehneet.
Naapurissa puolestaan näyttäisi kaivinkoneiden määrästä päätellen olevan menossa suuren luokan salaojaremontti...
tiistai 26. elokuuta 2008
Aamuöistä remontinalkua
Meillä seisoi jo heti seitsemän jälkeen kolme miestä eteisessä ja nyt yksi on mennyt matkoihinsa, toinen on talon alla vetämässä putkia ja kolmas repii seiniä hajalle kylppärissä. Pyykkikone tuli keittiöön ja lämminvesivaraaja odottaa ulkona sitä, kannetaanko se romuksi vai kellariin. Tehokasta. Moni sanoo nyt, että remonttia on kiva tehdä itse, ja on rahanhukkaa maksaa muka ammattilaiselle. Ehkä, ehkä jossakin tilanteessa, mutta tässä tilanteessa otan ihan mielelläni sen maksajan ja kaikessa-rauhassa-aamupalaa-syövän-ja-lehteä-lukevan roolin!
maanantai 25. elokuuta 2008
Remontti häämöttää
Jatkoa seuraa… Alla näemme kaikki miten ihastuttavasta ja tilavasta tilanteesta kylppäri-kodinhoitohuonettamme ryhdytään toteuttamaan. Se etuvasemmalla oleva on lämminvesivaraaja. Sen vieressä on kevyt VÄLISEINÄ rajaamassa pienen tilan kahdeksi vielä pienemmäksi tilaksi...
Komiteamietintö työryhmäkokouksesta
Ensimmäisen asian jälkeen toinen, josta teki mieli mainita. Perjantaina oli tutkimusryhmän tapaaminen, niin sanottu yleiskokous. Tapaamme kaikki kuusi toisemme noin kerran kuukaudessa päivittääksemme pomolle ja toisillemme mitä on tullut tehtyä ja mihin aiomme seuraavaksi ryhtyä. Aina välillä pomo pitää linjapuheita ja laskee paljonko rahaa vielä on käytettävissä mittalaitteisiin, aputyövoimaan tai matkoihin. Silloin tällöin sorrumme jopa strategisiin pohdintoihin, joilla on taipumusta venyä kovin pitkiksi, tai puhumaan keskeneräisistä käsikirjoituksista tai kokeiden alustavista tuloksista. Kaikin puolin hyödyllisiä tapauksia, etenkin kun usea meistä tekee paljon etätöitä ja semmoista itsenäistä ajattelu- ja päätöstyötä. Jopa byrokratiakammoinen esimies hyväksyy nämä kokoukset oikeasti töitä edistävinä. Kaikenlaiset kehitysryhmät ja seurantakomiteat sen sijaan koetetaan vaieta kuoliaiksi.
torstai 21. elokuuta 2008
Savolainen potee flunssaa
Puoliso toi matkaltaan oikein mojovan islantilaisen flunssan ja syö nyt kortisonikuuria. Minä olen ainoastaan peppuroinut (1) kaksi yötä peräjälkeen tyhmän lentsun (2) kourissa ja näyttänyt päivällä hyvää esimerkkiä seitsenvuotiaalle siitä, miten pitää levätä kun on kipeä. Hänkin oli päivän poissa koulusta, kun oli niin röhäinen (3) ja surkeana. Toisaalta sitten näytin huonoa esimerkkiä lähtemällä puolikuntoisena työreissulle, mutta sallittakoon aikuiselle tällainen pieni lipsahdus. Kohta on lähdettävä lerhailemaan (4) entisen kotikaupunkinsa kaduille, kun ei sada vettäkään ja päivän työt on tehty.
Luvun alla on muuten taas Le Guinia, tällä kertaa vanha Osattomien planeetta. Naiivia yhteiskuntakritiikkiä tietenkin (kaikkien yhteiskuntajärjestelmien?), mutta silti jotenkin aseistariisuvan puhdasotsaisesti ja silti liikoja kaunistelematta kirjoitettu.
Sanastoa:
1 = pyöriskellä sängyssä unta saamatta; 2=nuhaflunssa; 3=yskäinen; 4=kuljeskella joutilaana, yleensä kaupungissa
sunnuntai 17. elokuuta 2008
Viikonlopun varrelta
Viikonloppu meni sateen, olympialaisten ja puolison (pohjoismaissa matkaillessa saadun?) flunssan merkeissä, mutta myös sosiaalisena rientäen. Seurakunta oli kutsunut lauantaina nuoria ja nuorperheitä järven rantaan ”kirkkoon” ja pelaamaan ja syömään, ja ajattelimme laskea itsemme nuorperhe-kategoriaan, ainakin tällä kertaa. Pressukatos pelasti ohjelman, ja mukavaa oli. Ihmisiin tutustuu merkittävästi paremmin tuollaisissa merkeissä kuin semmoisen oikean kirkon penkissä istuen. Ilahduttava oli myös kongolaisperäinen bändi. Ja letut. Meillä oli joskus ennen muuttoa erittäin pienimuotoinen pienryhmä, joka kokoontui muutaman hengen kodissa vuoron perään puhumaan elämästä ja maailmanmenosta, myös hengellisestä elämästä. Voin tässä lainata nyt yhtä ryhmäläisistä, joka totesi olevansa kahden viikon välein aina yhden päivän oikein hyvä ihminen, sen tapaamista seuraavan päivän. Sitten alkoi taas alamäki. Se yksi päivä on mielestäni oikein pätevä syy olla silloin tällöin mukana kirkollisissa riennoissa; ties vaikka sen yhden päivän aikana onnistuu olemaan oikealla tavalla hyvä esim. perheelle tai työkaverille.
torstai 14. elokuuta 2008
Koulumatkan varrelta
Tästä meiltä koululle kävellessä näkee - paitsi pusikkoa ja tuoreehkoja kerrostaloja – myös kaksi erillistä puutaloaluetta. Molemmat ovat hämmästyttävän harmonisia kokonaisuuksia. Ensin on tämä meidän 50-luvun alue. Suht samankokoiset tontit, vanha puusto ja yhtenäisenmuotoiset ja –ikäiset rakennukset antavat anteeksi sekalaiset remontit, laajennukset, värimaailmat, puutarhanhoitotyylit ja koristeet. Tai pitäisikö sanoa, että jälkimmäiset nimenomaan antavat sen viehättävän hengen muuten kovin yhtenäiselle alueelle. Koulun lähellä on 20- tai 30-luvulla pystyyn lyöty alue, jolla tontit ja talot ovat pienempiä ja talojen muotokin erilainen. Muuten samat sanat pätevät tähänkin alueeseen. Entäs kun nyt totuttaa esteettisen silmänsä tällaiseen viehättävyyteen ja harmonisuuteen? Voiko enää koskaan muuttaa minnekään, ja olla tyytyväinen maisemiin? (Retoriseen kysymykseen vastaus: Lappi on aina jäljellä.)
tiistai 12. elokuuta 2008
Rehuja
Harrasteluetteloon oli pakko lisätä nuo huonekasvit; sen verran innokkaasti meillä luetaan siemenluetteloja ja sen verran tiheään tahtiin ikkunalaudoille ilmestyy uutta vihreää. Onneksi tässä on vielä matkaa hoitotädin viidakkoon... Laitetaan nyt muutama rehukuva aihetta kuvittamaan. Lempikasvini vasemmalta oikealle: ekan poikaystävän äidiltä saadusta pistokkaasta alkunsa saaneen kuparilehden jälkeläinen, siemenestä kasvatettu kafferipuun taimi ja sulokas unelma.
Spooky
Pihasaunan takana oli muutama päivä sitten ylläri. Lapset tulivat vakavina kysymään, että miksi meillä on saunan takana hautakivi. Lipokkaat äkkiä jalkaan ja löytöä ihmettelemään - maassa oli seinän vierelle kaatuneena ihka aito hautakivi, kullattuine teksteineen päivineen, risti ja kielot ja kaikki. "Vainajan" syntymävuosi oli 1913 ja kuolinvuosi 60-luvulla. Tähän onneksi löytyy jonkinlainen selitys, talon rakentaja on ollut kivimies, ja kivessä olleen etunimen omituisuuden perusteella voisi ajatella kyseessä olleen jotenkin pieleen mennyt kaiverrus tms. Emme nyt kuitenkaan ihan heti aio kaivaa kovin syvälle kiven alle...
Huomionkipeät tyytyväisinä
Pikaraportti koulunalun tiimoilta: toistaiseksi näyttää hyvältä. Jo keväällä, kun oltiin tutustumassa, koulussa tunsi sellaisen hyvän ilmapiirin. Meidät on otettu hyvin vastaan ja HUOMIOITU, mikä tuntuu aina kivalta. Mikä tärkeintä, ekaluokkalaisen päivä oli mennyt hyvin ja jalkapalloa oli pelattu välitunnit. Tästä voi päätellä, että yksin ei ole tarvinnut nyhjöttää. Neiti kolmasluokkalainen tuli hyppien kotiin (jännitettyään aamulla niin paljon kuin pystyi) KUN OLI NIIN KIVAA ja teki läksyt heti. Myönnettäköön, että väsymys ja skarppaus kostautui illan mittaan megalomaanisina riitelykohtauksina sisarusten välillä, samoin kuin ekaluokkalaisen jatkuvana nyhjäysvalituksena äidille (ja kaikille), mutta muistelen parin vuoden takaa tuon olleen yleistä käytöstä koulunaloittajien keskuudessa ekan parin viikon aikana.
sunnuntai 10. elokuuta 2008
Koulunalkujännäri
Meillä on tänään käyty läpi vaatevarastoja, nimikoitu sisätossuja, varusteltu kynäpusseja ja soviteltu reppuja, niin kuin sadoissa muissakin suomalaiskodeissa. Yhdeksänvuotiaan mahaa on kourinut tasaiseen tahtiin, ja seitsenvuotias on olevinaan tyyni ja vakaa, mutta äkilliset kiukunpuuskat antavat nuoren miehen ilmi.
Kuusen ylistys
keskiviikko 6. elokuuta 2008
Vauvoja, taaperoita, sähkölaskuja
Olemme molemmat suht tuoreita omakotitaloasujia. Puhe kiertyi luonnollisesti lämmitysmuotoihin ja sähkölaskuihin. Valitettavasti kummallekaan meistä kaukolämpöön liittyminen tai maalämpö ei ole tässä vaiheessa realistinen vaihtoehto. "Puhtaasta" sähkölämmityksestä puolestaan tulee (varmaan aiheestakin) huono omatunto. Heidän ratkaisunsa oli ilmalämpöpumppu ja osittainen puulämmitys sähkön tukena. Voisi olla meillekin sopiva ratkaisu. Tällä hetkellä tutustumme tilanteeseen seuraamalla viikottain sähkön (ja veden) kulutusta. Kesäiseen aikaan kuluu sähköä 20-30 kWh päivässä, kaksi tietokoneista aina päällä. Lämmin käyttövesi niellee suurimman osan. Vettä näyttää menevän kuution verran viikossa. Saa nähdä miten lukemat muuttuvat syksyn ja talven kuluessa.
Edellisessä, kaukolämpöasunnossa, ostimme muuhun kulutukseen tuulella ja puulla tuotettua sähköä Kymenlaaksosta. Luulisin, että päädymme täälläkin samankaltaiseen ratkaisuun, vaikka kulutus onkin nyt aivan eri luokkaa. Paikallinen sähköntuottaja kertoo myymänsä sähkön tuottavan hiilidioksidipäästöjä 233 g/kWh. Vihreän sähkön tuotannon väitetään olevan tässä suhteessa päästötöntä.
maanantai 4. elokuuta 2008
Pienen mökin laittajat
Lapset ovat tykänneet projektista vaikka myönnettäköön että suurin motiivi on ollut halu kokeilla onko omista käsistä mihinkään. Isän vastahakoisena apulaisena ennätti kuitenkin nähdä ja ehkä oppiakin moniaita työvaiheita monenlaisista hommista.
Nelivuotias on harjoittelemassa päivähoitoa. Jännää! Ja seitsenvuotias menee iltasella ekan kerran tämän paikkakunnan jalkapalloharkkoihin. Toivottavasti kotiutuminen on hyvässä mallilla perheen jokaisen jäsenen kohdalla, sen verran vauhdikas taitaa elokuu olla koulujen ja harrasteiden päästessä täyteen vauhtiinsa.
perjantai 1. elokuuta 2008
Edistystä ja ei edistystä
Seitsenvuotiaan yökastelu on ollut pidemmän aikaa hoidossa, mutta vasta nyt, paikoilleen asetuttuamme ja kunnollisen hälytinlaitteen JA lääkkeen saatuamme hoito on alkanut purra. Tämä on iloinen ja iso juttu.
Päivän lukuvinkkinä on Orson Scott Cardin 'Kuolleiden puolustaja'. Yöllä ei nukkumaanmeno edistynyt, kun piti lukea hyvää scifiä. Illalla luettiin lasten kanssa omasta lapsuudesta tuttuja Vompeleita. Vompeleiden kierrätysinto on aika esimerkillistä...
Ulkona pitäisi olla paraikaa auringonpimennys, mutta sen katselu ei edisty kun nuo pilvimassat ovat edessä.