Vuodessa (syyskuu 2013 - elokuu 2014) luettu 42 kirjaa. Valtava valtaosa tietokirjoja, 31 kappaletta (vauvoihin ja sen sellaiseen liittyviä 26 kappaletta, luonnontieteeseen kolme ja yhteiskunnallisiin asioihin pari). Neljä dekkarihenkistä on mennyt ja yksi "matkakertomus" ja kuusi kategoriaan fantasia/entäjossit/vaihtoehtotodellisuudet kuuluvaa.
*****Tuttuun tapaan, vuoden varrelta suosittelen viittä kirjaa, merkittynä viidellä tähdellä*****
Tuoreimmat lukukokemukset ylimpänä.
Dan Brown, Inferno - Voi hyvänen aika sentään. Olihan tässä hetkensä, ja pääidea oli ihan oivaltava, mutta sitä lukijan huijauksen ja tekojännityksen määrää!!!!!
Richard Dawkins, The Selfish Gene - Siinä kelloseppäkirjan (kts. muutama maininta alaspäin) vieressä oli tämäkin, ja pitihän se lukea. (Lukemani kirjan arvoa nosti se, että se oli vuoden 1976 painos, ja ostettu Oxfordista vuonna 1979.) Kirjan pääajatuksena on selittää "järjellä" yksilöiden epäitsekästä käytöstä, niin eläinten kuin ihmistenkin parissa. Pidän edelleen Dawkinsin argumentoinnin tyylistä, ja paljonhan hänen kirjoituksessaan on ns. asiaa. Tai sanoisinko näin että ne asiapitoisimmat ajatukset on sitten 70-luvun jo yleiseksi totuudeksi tulleet. Mutta ei Richardkaan osaa sanoa miksi loppujen lopuksi meidän pitäisi ihmiskuntana olla toinen toisillemme hyviä, ja miksi joskus päätämme olla!
Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita - Olin tästä innoissani, kun Osuuskumman julkaiseman kokoelman lainasin. Oli melko iso pettymys. No ok, kirjoittajat olivat liki kaikki "amatöörejä", ja tarinat vahvasti kirjoitettu höyrykone edellä, jos näin voi sanoa. Mutta olisin silti toivonut hiukan enemmän vaihtelua yhteiskunnalliseen synkkyyteen, ja laatua itse henkilöhahmojen rakenteluun ja tarinoiden kuljetukseen.
Stanislaw Lem, Konekansan satuja ja tarinoita - Tuhannen ja yhden yön henkeen, mutta mekaanisen elämän ollessa pääosassa. Onhan nämä hulvattomia, mutta hiukan raskaslukuisia, ja huumorin uppoaminen saattaa hiukan riippua lukijan mieltymyksestä alkuaineiden jaksolliseen järjestelmään tai fysiikkaan ylipäätänsä.
Donald E. Westlake, Turmion tiellä - Hihihii. Dortmuder on aina hauska, myös yrittäessään verottaa rikkaan ääliön antiikkiautokokoelmaa. Harmitonta ja viatonta Hans-Eric Hellbergiä varkaitten maailmassa.
Donald E. Westlake, Varkaitten tusina - 11xDortmuder - Dortmuder taipuu hyvin myös novellipituuteen. Ehkä jopa paremmin kuin romaaneiksi. Tässä kirjassa on kymmenen eri-ikäistä Dortmuder-keikkaa, ja yksi jossa John ja muut vakiohahmot on kirjoitettu hiukan eri nimisiksi, ja siis hiukan eri ihmisiksi.
Pirkko Saisio, Lokikirja - Ihan älyttömän hauska. Sattumuksia ja kuvakerrontaa parin kokemattoman merikarhun seikkailuista "mahonkiristeilijä" Dianalla Suomen rannikkovesillä ja Itä-Suomessakin. Hihihii.
*****Kazuo Ishiguro, Ole luonani aina - Tämä päätyy kaikkien aikojen lempikirjojeni joukkoon. Surumielinen ihmissuhdekertomus, jonka oikea paikka ei ole scifi-hylly. Vaikka vaihtoehtoinen menneisyys ja nykyisyys kirjassa onkin, ja kylläpä soisin muidenkin laatukirjailijoiden tällaisia työkaluja tarinoissaan käyttävän. Niin. Kirjassa ei tapahdu juuri mitään, Kathy H. muistelee kasvuvuosiaan toisten kaltaistensa parissa, jättää hyvästiä kokemalleen ja valmistautuu siihen tehtävään jota varten hänet ja kaltaisensa "luotiin". Maailma on niin todellisen tuntuinen. On mahdollista jopa samaistua Kathyn ja toisten kokemuksiin - miten elämä pyörii pienten asioiden ja niiden muistelun ympärillä kun muuta ei ole... miten perheen sijalla ovat kasvinkumppanit ja heistä huolehtiminen on elämän sisältö... kun eihän kukaan muu huolehdi, vaikka ei pahaakaan tahdo. Ishiguro oli maininnut kirjan yhdeksi lähtökohdaksi ajatuksensa siitä miten suhtaudumme lapsiimme ja miten he kasvavat. Tätä mietti itsekin kun kirjan loppupuolella puhuttiin "trendeistä" ja siitä miten yhteiskunnan asenteet aaltoilevat ääripäästä toiseen. "Se voi olla trendi joka tuli ja meni. Mutta meille se on koko elämä."
Lauren Oliver, Delirium - Rakkaus on harhaa - Harmi että useimmat kassamagneeteiksi nousevat dystopiat ovat niin samankaltaisia toistensa kanssa eikä juonikuvioissa ja henkilögallerioissa ole nostettu rimaa kovin korkealle. Ideahan tässä on ovela. Yhdysvalloissa hallinto, ja ihmiset itsekin, tahtovat parantaa kansalaiset rakkauden taudista. Kirja oli sen verran vetävä, että sen sai luettua suunnilleen yhdeltä istumalta... Mutta en ole ihan varma lähdenkö seuraavaa osaa metsästämään.
*****Richard Dawkins, The Blind Watchmaker - Mitä ihmettä? Tällaista lukemista ihan huvikseen? No kun se löytyi työpöytäni viereisestä hyllystä yliopistolta ja olin pitkään halunnut ottaa selvää että mitä se Dawkins kirjoittaakaan. Tämä kirja on jo vähän vanha, mutta asiansa se ajaa kait edelleen. Kieli on kaunista, tieteellinen ajatuskulku väännetään rautalangasta mutta lukijaa arvostaen ja läpi kirjan lukijaa suoraan puhutellen. Ei Dawkins osaa kaikkiin elämän ihmeisiin vastausta (onneksi!) antaa mutta evoluutioteorian tunnen nyt paremmin.
David Safier, Huono karma - Hihii. Olihan tässä paljon stereotypioita ja juoni oli ohut, mutta kevyeksi huumoripätkäksi oikein sopiva. Kim hyppelehtii muurahaisesta marsuksi, vasikasta kastemadoksi hyvää karmaa hankkiessaan ja perheensä asioita järjestellessään. Pari kertaa piti nauraa ääneen.
Simkin, Whalley, Keppler, Durham, Bolding, Pregnancy, Childbirth and the Newborn - Alkuun en ollut vakuuttunut tästä paljon kehutusta yleisoppaasta. Mutta joo, se on kirjoitettu suoraan äidille eikä siinä juuri ole neuvoja. Siinä esitellään laajasti vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia ja annetaan ymmärtää että aikuinen ihminen osaa päättää itse. Etenkin synnytys -luku on erinomainen ja hakkaa esim. neuvolan synnytysvalmennuksen mennen tullen.
Dmitry Glukhovsky, Metro 2034 - Kiehtovan tapahtumapaikkansa melko hyvin hyödyntävä ja ihan oikeasti tarinaksi muodostuva tulevaisuudenkuvaus (Moskovan metrossa). Syynä on joko se, että pitkän tietokirjaputken jälkeen mikä tahansa fiktio maistuu hyvältä, tai se, että tämä oli aidosti parempi kuin edellinen, Metro 2033.
Kukkonen ja Salo (toim.), Teiniäiti - Nuorten kertomuksia raskaudesta, abortista ja vanhemmuudesta. Ihan mielenkiinnolla luin, vaikka kirjan toteutus on suht amatöörimäinen. Esimerkiksi tästä kirjaston kappaleesta puuttuivat kokonaan esipuheet ja muut jotka sisällysluettelon mukaan olisi pitänyt olla.
Frederick Leboyer, Lempeä syntymä - Oli hyvä lukea tämä klassikko. Leboyerin työhön perustuvat tosi monet nykyiset suht inhimilliset käytännöt vauvojen vastaanottamisessa. Kirja itsessään on hauskan 70-lukulaisesti, ei yhtään objektiivisesti vaan suoraan lukijan tunteisiin vedoten kirjoitettu. Asiaa on toki paljon, ylitulkintaa ehkä hieman. Mutta kirja kertoo tarinan, ja kuvitus on upea.
David Chamberlain, The mind of your newborn baby - Jos tästä olisi jätetty pois lopun telepatiat ja sielunvaellukset, suosittelisin ehdoitta. Tutkittu tietoa syntymättömän ja vastasyntyneen vauvan kyvyistä ja tarpeista on erittäin kiehtovaa lukea. Ja syntymämuistoja tietenkin. Muistakaa - vauvanne on tietoinen, ja kuuntelee! Ja kaipaa kosketusta ihan oikeasti!
Hannu Heikkinen, Sopeutumisen mallit - Laaja, mielenkiintoinen ja elinkeinoa sisältä päin katsova kulttuuriantropologian väitöskirja poronhoitokulttuurista Länsi-Lapissa ja sen muutoksista.
Erik Sidenbladh, Vedenlapset - Vesisynnytys ja vauvauinti - Erik oli viettänyt aikaa Neuvostoliitossa vesisynnytysten uranuurtajan ja kaikin puolin persoonallisen miehen Igor Tsarkovskin luona. Kirja on raportti tästä reissusta ja keskusteluista Igorin kanssa. Mielenkiintoinen, hienosti kuvitettu kirja, mutta Igor tuntui uskovan liiankin hartaasti vedessä oleskelun ihmiskuntaa muokkaavaan voimaan.
*****Ina May Gaskin, Ina May's guide to childbirth - Klassikko isolla K:lla. Kuka suomentaisi? Kirjan rakenne on jännä, se alkaa valtavalla määrällä synnytyskertomuksia. Sen jälkeen tulee Ina Mayn omasta vuosikymmenten kokemuksesta tuleva nykyisen synnytyksenhoidon kritiikki.
Jacqueline Kelleher, Nurturing beginnings - Tämä on tiivis, helpolla kielellä kirjoitettu ja viisas opas kotidoulana toimimisesta. Varmaan jokainen, joka jossakin roolissa tukee perheitä, hyötyisi tämän lukemisesta. Yksinkertaisia mutta fiksuja periaatteita mm. kuuntelemisesta, omien kokemusten ja mielipiteiden jakamisesta ja siitä mitä auttaminen on käytännössä.
Haapio, Koski, Koski, Paavilainen, Perhevalmennus - Uusi oppikirja aiheesta. Paljon hyvältä kuulostavia harjoitteita ryhmä"opetukseen", suurin paino perheeksi ja vanhemmaksi kasvamisessa. Synnytyksestä kirjassa oli aika vähän. Kelvollinen. Vaikka osasta missä käytiin läpi "easy" -menetelmää vauvan rytmittämiseen en pitänyt yhtään. Sillä menetelmällä saadaan tod.näk. aikaan huutavia lapsia ja ahdistuneita vanhempia.
*****Janet Balaskas, Aktiivisynnytys - Klassikko. Selostaa miksi pystyasento, liikkuminen ja kaikessa rauhassa synnyttäminen toimivat. Harjoitteita, rohkaisua ja rautalangasta vääntämistä niin että pakkohan se on alkaa luottaa omaan kroppaansa. Kuka ottaisi tästä uuden painoksen?
Liukkonen, Heiskanen, Lahti, Saarikoski, Synnytyskivun lievittäminen - Harmi, että tämän ulkoasu on 90-lukuinen ja kökkö. Opetusmateriaalia, mutta sopii myös perheille. Oikein kattava ja hyvällä asenteella kirjoitettu, nimenomaan lääkkeettömien menetelmien laaja esittely.
Evelin Kirkilionis, Lapsi kaipaa kantamista - Edellisen hengenheimolainen, aiheena kantaminen, erityisesti liinassa. Suosittelen!
Minni Niemelä, Imetysopas - Hyvä, kiihkoton, laajan kansainvälisen tiedon aika hyvin tiivistävä ja Kuusiston Ritvan perintöä kauniisti päivittävä pikku kirja. Tämän jaksaa lukea tuorekin äiti ja tälläkin tietopohjalla voi hyvin sitten keskustella neuvolassa ja hammashoitolassa eikä koe itseään niin ylikävellyksi kuin ilman mitään kättä pidempää.
Rouhe, Saisto, Toivanen, Tokola, Kun synnytys pelottaa - Tästä en pitänyt YHTÄÄN. Kirjoitan pian laajemman analyysin miksi. Mutta sinä jota synnytys pelottaa - lue Malla Rautapartaa mieluummin!
Karen Kerkhoff Gromada, Mothering multiples - Tuore kurkistus maailmaan, josta minulla ei ole kokemusta. Hyödyllistä tietoa varmaankin, jos koskaan kohtaan kaksosia / muita monikkoja odottavia tai saaneita. Tällä hetkellä pinnalla on kevyt vahingonilo tai huojennus siitä, ettei esim. vilkkaita taaperokaksosia ole koskaan imettänyt tai koettanut pitää heitä parhaansa mukaan hengissä ja ehjinä.
Sally Placksin, Mothering the New Mother - Lapsivuodenajan tai tarkemmin vauvavuoden ytimeen menee Sally tässä kirjassa. Äidit jakavat tunteitaan, ja amerikkalaisia ryhmiä, kirjoja, lehtiä, tukiverkostoja ja järjestöjä listataan moniin tarpeisiin. Amerikkalaisiin ongelmiin ei kaikin osin voinut samaistua (miten ihmiset oikeasti pärjää niin lyhyillä vanhempainvapailla - ei ne taida pärjätäkään.) mutta esimerkiksi luku synnytyksen jälkeisestä masennuksesta oli hyvin opettavainen. Jäi tästä käteen ainakin se, että perheiden olisi hyvä rakennella turvaverkkonsa kuntoon jo ennen synnytystä, ja oikeasti varata ja suunnitella arjen apua moneksi ensiviikoksi itselleen. Jos sitä ei itse saa tehtyä, hommaan voisi laittaa vaikka hyvän ystävänsä. Onhan häissäkin kaasot, miksei sitten lapsivuodenajan suunnittelua varten?
La Leche League / Nancy Mohrbacher ja Julie Stock, Breastfeeding Answer Book - Huuuhh! Nyt se loppui. Tämän syyksi laitan sen, ettei joulukuussakaan ole tullut luettua yhtään kaunokirjallisuudeksi laskettavaa kirjaa! Mammuttimainen hakuteos -tyyppinen tietopaketti, josta ei kyllä ihan joka sanaa tullut kahlattua läpi. Onneksi marginaalissa oli aina tiivistetyt tietopaketit per sivu. Pitää tilata tämäkin omaksi.
Elaine Morgan, Naisen esihistoria - Hauska tapaus. Tämä on feministinen (vai onko sittenkään? humanistinen?) puheenvuoro ihmisen evoluutiosta, ja sinällään tietenkin entä jos -kirjallisuutta. Ja vielä 70-luvulta. Mutta empaattista entä jossia, ja sellaista joka antaa molemmille sukupuolille oikeuden niihin tunteisiin joita biologia heille lykkää.
William ja Martha Sears, The Baby Book - Aikamoinen tiiliskivi. Jos olisin lukenut tämän ennen lapsia, olisikohan ollut helpompaa esikoisen kanssa? Tämä on ostettava omaan hyllyyn, jos joskus vaikka joutuu toisia "neuvomaan".
Maria Borelius, Olet synnyttänyt - Huolehdi itsestäsi. - Tässä himppusen näkyy kirjoitusajankohta, eli 20 vuotta vanhahan tämä on. Ja joillekin ehkä himpun inhorealistinen. (Ja miten kaikki kirjaan haastatellut ruotsalaiset miehet ovat voineet olla noin uskottomia puolisoita?) Mutta minä ihan pidin. Plussaa fiksuista ravitsemusohjeista, siitä että kirjoittajan antamat ohjeet perusteltiin huolellisesti ja siitä että kiehtovista hormonaalisista systeemeistä kerrottiin monipuolisesti ja kautta kirjan.
Hanna Hirvonen, Vesi kannattaa - Vesi raskauden ja synnytyksen helpottajana - Toinen kiinnostava pieni kirjanen, veden käytöstä erittäin käytännönläheisesti. Vesi- ja veteensynnyttämisestä.
*****Kuusisto, Ritva, Imetän ja hoivaan - Klassikko 80-luvun lopulta. Yhtä, ehkä enenevässä määrin ajankohtainen. Ehkä imetysopaskin, mutta vielä enemmän omaäänisen, luovan ja iloitsevan vanhemmuuden kirja. Hoiva, rakkaus, yhteiselämä. Sitä on pienen ja isommankin lapsen äitiys ja isyys.
Hilkka-Liisa Vuori ja Marjaana Laitinen, Synnytyslaulu - Kiinnostava pieni kirjanen hallitun äänenkäytön hyvistä vaikutuksista kivun hallintaan ja elämään yleensäkin.
Malla Rautaparta, Raskaus, synnytys, äitiys - Aika sama kirja kuin Kantamisen kausi. Mutta tykkään tosi paljon Mallan tyylistä. Suositeltavaa, kevyttä luettavaa odottajalle.
Marshall Klaus, John Kennell ja Phyllis Klaus, The Doula Book: How a Trained Labor Companion Can Help You Have a Shorter, Easier, and Healthier Birth - Lyhyempi kuin edellinen, keskittyy enemmän näyttämään tutkittua ja koettua tietoa doulan hyödystä sekä ennen synnytystä, sen aikana että lapsivuodeajan "kotihengettärenä". Kyllä olisi Suomessakin tälle toiminnalle koko ajan tarvetta, myös tuolle viimeksimainitulle (siis että joku olisi kotona seurana, apuna, tiskaamassa, hoitamassa asioita, kuuntelemassa, kanniskelemassa vauvaa).
*****Tuttuun tapaan, vuoden varrelta suosittelen viittä kirjaa, merkittynä viidellä tähdellä*****
Tuoreimmat lukukokemukset ylimpänä.
Dan Brown, Inferno - Voi hyvänen aika sentään. Olihan tässä hetkensä, ja pääidea oli ihan oivaltava, mutta sitä lukijan huijauksen ja tekojännityksen määrää!!!!!
Richard Dawkins, The Selfish Gene - Siinä kelloseppäkirjan (kts. muutama maininta alaspäin) vieressä oli tämäkin, ja pitihän se lukea. (Lukemani kirjan arvoa nosti se, että se oli vuoden 1976 painos, ja ostettu Oxfordista vuonna 1979.) Kirjan pääajatuksena on selittää "järjellä" yksilöiden epäitsekästä käytöstä, niin eläinten kuin ihmistenkin parissa. Pidän edelleen Dawkinsin argumentoinnin tyylistä, ja paljonhan hänen kirjoituksessaan on ns. asiaa. Tai sanoisinko näin että ne asiapitoisimmat ajatukset on sitten 70-luvun jo yleiseksi totuudeksi tulleet. Mutta ei Richardkaan osaa sanoa miksi loppujen lopuksi meidän pitäisi ihmiskuntana olla toinen toisillemme hyviä, ja miksi joskus päätämme olla!
Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita - Olin tästä innoissani, kun Osuuskumman julkaiseman kokoelman lainasin. Oli melko iso pettymys. No ok, kirjoittajat olivat liki kaikki "amatöörejä", ja tarinat vahvasti kirjoitettu höyrykone edellä, jos näin voi sanoa. Mutta olisin silti toivonut hiukan enemmän vaihtelua yhteiskunnalliseen synkkyyteen, ja laatua itse henkilöhahmojen rakenteluun ja tarinoiden kuljetukseen.
Stanislaw Lem, Konekansan satuja ja tarinoita - Tuhannen ja yhden yön henkeen, mutta mekaanisen elämän ollessa pääosassa. Onhan nämä hulvattomia, mutta hiukan raskaslukuisia, ja huumorin uppoaminen saattaa hiukan riippua lukijan mieltymyksestä alkuaineiden jaksolliseen järjestelmään tai fysiikkaan ylipäätänsä.
Donald E. Westlake, Turmion tiellä - Hihihii. Dortmuder on aina hauska, myös yrittäessään verottaa rikkaan ääliön antiikkiautokokoelmaa. Harmitonta ja viatonta Hans-Eric Hellbergiä varkaitten maailmassa.
Donald E. Westlake, Varkaitten tusina - 11xDortmuder - Dortmuder taipuu hyvin myös novellipituuteen. Ehkä jopa paremmin kuin romaaneiksi. Tässä kirjassa on kymmenen eri-ikäistä Dortmuder-keikkaa, ja yksi jossa John ja muut vakiohahmot on kirjoitettu hiukan eri nimisiksi, ja siis hiukan eri ihmisiksi.
Pirkko Saisio, Lokikirja - Ihan älyttömän hauska. Sattumuksia ja kuvakerrontaa parin kokemattoman merikarhun seikkailuista "mahonkiristeilijä" Dianalla Suomen rannikkovesillä ja Itä-Suomessakin. Hihihii.
*****Kazuo Ishiguro, Ole luonani aina - Tämä päätyy kaikkien aikojen lempikirjojeni joukkoon. Surumielinen ihmissuhdekertomus, jonka oikea paikka ei ole scifi-hylly. Vaikka vaihtoehtoinen menneisyys ja nykyisyys kirjassa onkin, ja kylläpä soisin muidenkin laatukirjailijoiden tällaisia työkaluja tarinoissaan käyttävän. Niin. Kirjassa ei tapahdu juuri mitään, Kathy H. muistelee kasvuvuosiaan toisten kaltaistensa parissa, jättää hyvästiä kokemalleen ja valmistautuu siihen tehtävään jota varten hänet ja kaltaisensa "luotiin". Maailma on niin todellisen tuntuinen. On mahdollista jopa samaistua Kathyn ja toisten kokemuksiin - miten elämä pyörii pienten asioiden ja niiden muistelun ympärillä kun muuta ei ole... miten perheen sijalla ovat kasvinkumppanit ja heistä huolehtiminen on elämän sisältö... kun eihän kukaan muu huolehdi, vaikka ei pahaakaan tahdo. Ishiguro oli maininnut kirjan yhdeksi lähtökohdaksi ajatuksensa siitä miten suhtaudumme lapsiimme ja miten he kasvavat. Tätä mietti itsekin kun kirjan loppupuolella puhuttiin "trendeistä" ja siitä miten yhteiskunnan asenteet aaltoilevat ääripäästä toiseen. "Se voi olla trendi joka tuli ja meni. Mutta meille se on koko elämä."
Lauren Oliver, Delirium - Rakkaus on harhaa - Harmi että useimmat kassamagneeteiksi nousevat dystopiat ovat niin samankaltaisia toistensa kanssa eikä juonikuvioissa ja henkilögallerioissa ole nostettu rimaa kovin korkealle. Ideahan tässä on ovela. Yhdysvalloissa hallinto, ja ihmiset itsekin, tahtovat parantaa kansalaiset rakkauden taudista. Kirja oli sen verran vetävä, että sen sai luettua suunnilleen yhdeltä istumalta... Mutta en ole ihan varma lähdenkö seuraavaa osaa metsästämään.
*****Richard Dawkins, The Blind Watchmaker - Mitä ihmettä? Tällaista lukemista ihan huvikseen? No kun se löytyi työpöytäni viereisestä hyllystä yliopistolta ja olin pitkään halunnut ottaa selvää että mitä se Dawkins kirjoittaakaan. Tämä kirja on jo vähän vanha, mutta asiansa se ajaa kait edelleen. Kieli on kaunista, tieteellinen ajatuskulku väännetään rautalangasta mutta lukijaa arvostaen ja läpi kirjan lukijaa suoraan puhutellen. Ei Dawkins osaa kaikkiin elämän ihmeisiin vastausta (onneksi!) antaa mutta evoluutioteorian tunnen nyt paremmin.
David Safier, Huono karma - Hihii. Olihan tässä paljon stereotypioita ja juoni oli ohut, mutta kevyeksi huumoripätkäksi oikein sopiva. Kim hyppelehtii muurahaisesta marsuksi, vasikasta kastemadoksi hyvää karmaa hankkiessaan ja perheensä asioita järjestellessään. Pari kertaa piti nauraa ääneen.
Simkin, Whalley, Keppler, Durham, Bolding, Pregnancy, Childbirth and the Newborn - Alkuun en ollut vakuuttunut tästä paljon kehutusta yleisoppaasta. Mutta joo, se on kirjoitettu suoraan äidille eikä siinä juuri ole neuvoja. Siinä esitellään laajasti vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia ja annetaan ymmärtää että aikuinen ihminen osaa päättää itse. Etenkin synnytys -luku on erinomainen ja hakkaa esim. neuvolan synnytysvalmennuksen mennen tullen.
Dmitry Glukhovsky, Metro 2034 - Kiehtovan tapahtumapaikkansa melko hyvin hyödyntävä ja ihan oikeasti tarinaksi muodostuva tulevaisuudenkuvaus (Moskovan metrossa). Syynä on joko se, että pitkän tietokirjaputken jälkeen mikä tahansa fiktio maistuu hyvältä, tai se, että tämä oli aidosti parempi kuin edellinen, Metro 2033.
Kukkonen ja Salo (toim.), Teiniäiti - Nuorten kertomuksia raskaudesta, abortista ja vanhemmuudesta. Ihan mielenkiinnolla luin, vaikka kirjan toteutus on suht amatöörimäinen. Esimerkiksi tästä kirjaston kappaleesta puuttuivat kokonaan esipuheet ja muut jotka sisällysluettelon mukaan olisi pitänyt olla.
Frederick Leboyer, Lempeä syntymä - Oli hyvä lukea tämä klassikko. Leboyerin työhön perustuvat tosi monet nykyiset suht inhimilliset käytännöt vauvojen vastaanottamisessa. Kirja itsessään on hauskan 70-lukulaisesti, ei yhtään objektiivisesti vaan suoraan lukijan tunteisiin vedoten kirjoitettu. Asiaa on toki paljon, ylitulkintaa ehkä hieman. Mutta kirja kertoo tarinan, ja kuvitus on upea.
David Chamberlain, The mind of your newborn baby - Jos tästä olisi jätetty pois lopun telepatiat ja sielunvaellukset, suosittelisin ehdoitta. Tutkittu tietoa syntymättömän ja vastasyntyneen vauvan kyvyistä ja tarpeista on erittäin kiehtovaa lukea. Ja syntymämuistoja tietenkin. Muistakaa - vauvanne on tietoinen, ja kuuntelee! Ja kaipaa kosketusta ihan oikeasti!
Hannu Heikkinen, Sopeutumisen mallit - Laaja, mielenkiintoinen ja elinkeinoa sisältä päin katsova kulttuuriantropologian väitöskirja poronhoitokulttuurista Länsi-Lapissa ja sen muutoksista.
Erik Sidenbladh, Vedenlapset - Vesisynnytys ja vauvauinti - Erik oli viettänyt aikaa Neuvostoliitossa vesisynnytysten uranuurtajan ja kaikin puolin persoonallisen miehen Igor Tsarkovskin luona. Kirja on raportti tästä reissusta ja keskusteluista Igorin kanssa. Mielenkiintoinen, hienosti kuvitettu kirja, mutta Igor tuntui uskovan liiankin hartaasti vedessä oleskelun ihmiskuntaa muokkaavaan voimaan.
*****Ina May Gaskin, Ina May's guide to childbirth - Klassikko isolla K:lla. Kuka suomentaisi? Kirjan rakenne on jännä, se alkaa valtavalla määrällä synnytyskertomuksia. Sen jälkeen tulee Ina Mayn omasta vuosikymmenten kokemuksesta tuleva nykyisen synnytyksenhoidon kritiikki.
Jacqueline Kelleher, Nurturing beginnings - Tämä on tiivis, helpolla kielellä kirjoitettu ja viisas opas kotidoulana toimimisesta. Varmaan jokainen, joka jossakin roolissa tukee perheitä, hyötyisi tämän lukemisesta. Yksinkertaisia mutta fiksuja periaatteita mm. kuuntelemisesta, omien kokemusten ja mielipiteiden jakamisesta ja siitä mitä auttaminen on käytännössä.
Haapio, Koski, Koski, Paavilainen, Perhevalmennus - Uusi oppikirja aiheesta. Paljon hyvältä kuulostavia harjoitteita ryhmä"opetukseen", suurin paino perheeksi ja vanhemmaksi kasvamisessa. Synnytyksestä kirjassa oli aika vähän. Kelvollinen. Vaikka osasta missä käytiin läpi "easy" -menetelmää vauvan rytmittämiseen en pitänyt yhtään. Sillä menetelmällä saadaan tod.näk. aikaan huutavia lapsia ja ahdistuneita vanhempia.
*****Janet Balaskas, Aktiivisynnytys - Klassikko. Selostaa miksi pystyasento, liikkuminen ja kaikessa rauhassa synnyttäminen toimivat. Harjoitteita, rohkaisua ja rautalangasta vääntämistä niin että pakkohan se on alkaa luottaa omaan kroppaansa. Kuka ottaisi tästä uuden painoksen?
Liukkonen, Heiskanen, Lahti, Saarikoski, Synnytyskivun lievittäminen - Harmi, että tämän ulkoasu on 90-lukuinen ja kökkö. Opetusmateriaalia, mutta sopii myös perheille. Oikein kattava ja hyvällä asenteella kirjoitettu, nimenomaan lääkkeettömien menetelmien laaja esittely.
Evelin Kirkilionis, Lapsi kaipaa kantamista - Edellisen hengenheimolainen, aiheena kantaminen, erityisesti liinassa. Suosittelen!
Minni Niemelä, Imetysopas - Hyvä, kiihkoton, laajan kansainvälisen tiedon aika hyvin tiivistävä ja Kuusiston Ritvan perintöä kauniisti päivittävä pikku kirja. Tämän jaksaa lukea tuorekin äiti ja tälläkin tietopohjalla voi hyvin sitten keskustella neuvolassa ja hammashoitolassa eikä koe itseään niin ylikävellyksi kuin ilman mitään kättä pidempää.
Rouhe, Saisto, Toivanen, Tokola, Kun synnytys pelottaa - Tästä en pitänyt YHTÄÄN. Kirjoitan pian laajemman analyysin miksi. Mutta sinä jota synnytys pelottaa - lue Malla Rautapartaa mieluummin!
Karen Kerkhoff Gromada, Mothering multiples - Tuore kurkistus maailmaan, josta minulla ei ole kokemusta. Hyödyllistä tietoa varmaankin, jos koskaan kohtaan kaksosia / muita monikkoja odottavia tai saaneita. Tällä hetkellä pinnalla on kevyt vahingonilo tai huojennus siitä, ettei esim. vilkkaita taaperokaksosia ole koskaan imettänyt tai koettanut pitää heitä parhaansa mukaan hengissä ja ehjinä.
Hanna Hirvonen, Isä syntymässä - Ihanan luonteva ja hyödyllisen tuntuinen jutustelu isille ja miksei äideillekin. Suosittelen!
Karen Kleiman ja Valerie Raskin, This Isn't What I Expected: Overcoming Postpartum Depression - Hyödyllinen kirja lukea. Hyvin kirjoitettu, myös suoraan äideille ja isille, ja opin paljon aiemmin tuntemattomasta aihepiiristä. Ehkä tämän päälle on kuitenkin hyvä lukaista jotain hieman kevyempää.
Karen Kleiman ja Valerie Raskin, This Isn't What I Expected: Overcoming Postpartum Depression - Hyödyllinen kirja lukea. Hyvin kirjoitettu, myös suoraan äideille ja isille, ja opin paljon aiemmin tuntemattomasta aihepiiristä. Ehkä tämän päälle on kuitenkin hyvä lukaista jotain hieman kevyempää.
Sally Placksin, Mothering the New Mother - Lapsivuodenajan tai tarkemmin vauvavuoden ytimeen menee Sally tässä kirjassa. Äidit jakavat tunteitaan, ja amerikkalaisia ryhmiä, kirjoja, lehtiä, tukiverkostoja ja järjestöjä listataan moniin tarpeisiin. Amerikkalaisiin ongelmiin ei kaikin osin voinut samaistua (miten ihmiset oikeasti pärjää niin lyhyillä vanhempainvapailla - ei ne taida pärjätäkään.) mutta esimerkiksi luku synnytyksen jälkeisestä masennuksesta oli hyvin opettavainen. Jäi tästä käteen ainakin se, että perheiden olisi hyvä rakennella turvaverkkonsa kuntoon jo ennen synnytystä, ja oikeasti varata ja suunnitella arjen apua moneksi ensiviikoksi itselleen. Jos sitä ei itse saa tehtyä, hommaan voisi laittaa vaikka hyvän ystävänsä. Onhan häissäkin kaasot, miksei sitten lapsivuodenajan suunnittelua varten?
La Leche League / Nancy Mohrbacher ja Julie Stock, Breastfeeding Answer Book - Huuuhh! Nyt se loppui. Tämän syyksi laitan sen, ettei joulukuussakaan ole tullut luettua yhtään kaunokirjallisuudeksi laskettavaa kirjaa! Mammuttimainen hakuteos -tyyppinen tietopaketti, josta ei kyllä ihan joka sanaa tullut kahlattua läpi. Onneksi marginaalissa oli aina tiivistetyt tietopaketit per sivu. Pitää tilata tämäkin omaksi.
Elaine Morgan, Naisen esihistoria - Hauska tapaus. Tämä on feministinen (vai onko sittenkään? humanistinen?) puheenvuoro ihmisen evoluutiosta, ja sinällään tietenkin entä jos -kirjallisuutta. Ja vielä 70-luvulta. Mutta empaattista entä jossia, ja sellaista joka antaa molemmille sukupuolille oikeuden niihin tunteisiin joita biologia heille lykkää.
William ja Martha Sears, The Baby Book - Aikamoinen tiiliskivi. Jos olisin lukenut tämän ennen lapsia, olisikohan ollut helpompaa esikoisen kanssa? Tämä on ostettava omaan hyllyyn, jos joskus vaikka joutuu toisia "neuvomaan".
Maria Borelius, Olet synnyttänyt - Huolehdi itsestäsi. - Tässä himppusen näkyy kirjoitusajankohta, eli 20 vuotta vanhahan tämä on. Ja joillekin ehkä himpun inhorealistinen. (Ja miten kaikki kirjaan haastatellut ruotsalaiset miehet ovat voineet olla noin uskottomia puolisoita?) Mutta minä ihan pidin. Plussaa fiksuista ravitsemusohjeista, siitä että kirjoittajan antamat ohjeet perusteltiin huolellisesti ja siitä että kiehtovista hormonaalisista systeemeistä kerrottiin monipuolisesti ja kautta kirjan.
Hanna Hirvonen, Vesi kannattaa - Vesi raskauden ja synnytyksen helpottajana - Toinen kiinnostava pieni kirjanen, veden käytöstä erittäin käytännönläheisesti. Vesi- ja veteensynnyttämisestä.
*****Kuusisto, Ritva, Imetän ja hoivaan - Klassikko 80-luvun lopulta. Yhtä, ehkä enenevässä määrin ajankohtainen. Ehkä imetysopaskin, mutta vielä enemmän omaäänisen, luovan ja iloitsevan vanhemmuuden kirja. Hoiva, rakkaus, yhteiselämä. Sitä on pienen ja isommankin lapsen äitiys ja isyys.
Hilkka-Liisa Vuori ja Marjaana Laitinen, Synnytyslaulu - Kiinnostava pieni kirjanen hallitun äänenkäytön hyvistä vaikutuksista kivun hallintaan ja elämään yleensäkin.
Malla Rautaparta, Raskaus, synnytys, äitiys - Aika sama kirja kuin Kantamisen kausi. Mutta tykkään tosi paljon Mallan tyylistä. Suositeltavaa, kevyttä luettavaa odottajalle.
Marshall Klaus, John Kennell ja Phyllis Klaus, The Doula Book: How a Trained Labor Companion Can Help You Have a Shorter, Easier, and Healthier Birth - Lyhyempi kuin edellinen, keskittyy enemmän näyttämään tutkittua ja koettua tietoa doulan hyödystä sekä ennen synnytystä, sen aikana että lapsivuodeajan "kotihengettärenä". Kyllä olisi Suomessakin tälle toiminnalle koko ajan tarvetta, myös tuolle viimeksimainitulle (siis että joku olisi kotona seurana, apuna, tiskaamassa, hoitamassa asioita, kuuntelemassa, kanniskelemassa vauvaa).
Penny Simkin, The Birth Partner - Tukihenkilöiden raamattu, lukee takakannessa. Tämä on ostettava itselle. Ihan mahtavan kattava tietopaketti kaikkea mahdollista synnytykseen, siihen valmistautumiseen ja siitä toipumiseen liittyvää. Kirjoitettu lähinnä isälle, ja tosi mukavalla otteella.
Rudolf Rocker, Anarkosyndikalismi - Eikö olekin hassua kun keski-ikäinen perheenäiti lukee tämmöisiä? No, ihan looginen jatkumo kivikausi- ja talouskirjoille. Tämä oli melko kuivakka esitys, mutta antaa perusteet tuon ajattelutavan historiasta ja käytännöstä. Joskin sitä käytäntöä on kokeiltu aika vähän, muun muassa kirjan kirjoitusaikana osassa Espanjaa. Siis 30-luvun lopulla...
Leonie Swann, Ihmissutta ken pelkäisi - Välillä hirmu hauska, välillä hiukan ylipitkästi koheltava mysteeri. Lampaiden silmin nähty ja lampaiden käsityskyvyn avulla prosessoitu tarina on aika viihdyttävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti