Vuoden aikana luettu 45 kirjaa (syyskuu 2011 - elokuu 2012) - kategorioittain 24 dekkaria, 5 scifiä, 4 tietoteosta, 5 kaunokirjallisuudeksi luokiteltavaa, 3 matkakirjaa, 3 novellikokoelmaa tai muuta "lyhyttä erikoista" ja 1 fantasiakirja.
***** Vuoden varrelta suosittelen viittä kirjaa, niiden merkkinä listalla on viisi tähteä *****
Fred Vargas, Painu tiehesi ja pysy poissa - Ihanatunnelmainen "dekkari", jossa on täysin epäuskottavia hahmoja ja kummallinen juoni. Vähän kuin Muumilaakson asukkaat olisivatkin ranskalaisia poliiseja ja todella persoonallisia kaupunkilaisia.
Veikko Huovinen, Lampaansyöjät (äänikirja) - Tämä menee osaksi sitä kirjallisuusperinnettä, jossa suomalaiset miehet ajavat autoa, juovat viinaa ja puhuvat naisista. Ammutaan ja syödään toki lampaitakin. Itseäni koskettavat enemmän Huovisen viattomammat kirjat.
Veikko Huovinen, Kylän koirat (äänikirja)- Viihdyttävä ja hauska kuvaus koirien touhuista Pohjois-Karjalan kirkonkylässä silloin kultaisella 60-luvulla, kun koirilla (ja sivumennen sanoen lapsilla) oli vielä vanhanaikainen vapaus ja vastuu tallella.
Veikko Huovinen, Hamsterit (äänikirja) - Kun perhe aikoo viettää ihan tavallisen talven ihan tavallisessa talosessa (hiukan erikoisen naapurin kera), varautumisessa "tärkeintä on toiveikas talvimieli!" (ja turkisliivit, sianihra, lampaanpaistit, savustetut linnut, suolakala, juurekset, marjahillot, säilykkeet, polttopuut, vahtikoira ja paloviina). Lämpöinen ja syvästi tyydyttävä kuvaus "arktiseen" talveen varautumisesta. Huovisen teksti on niin hauskaa, vaikka eihän kirjassa mitään tapahdu.
Saskia Noort, Ruokakerho - "Vahva jännityskertomus" (lainaus kustantajan esittelytekstistä) hollantilaisten kauniiden ja rikkaiden ulkokultaisesta perhe-elämästä. Jos täydellistä ajanhukkaa kaipaa, niin tässäpä olisi. (Jos oikeasti riidellessä rikkoo lasioven, eikö jonkun pitäisi siivota sirut lattialta ennen kuin päästää lapset juoksentelemaan sisällä? Kirjassa kukaan ei kuitenkaan astunut yhteenkään siruun. Eivätkä lapset tainneet sanoa sanaakaan koko tarinan aikana.)
Sinikka Nopola, Miksi emme totu pystyasentoon (äänikirja) - Kuivan humoristisia kolumneja, suureksi osaksi peräisin Hesarin Kuukausiliitteestä. Sopivaa autoilutavaraa.
***** Paul Theroux, Paikallisjunalla Patagoniaan - Theroux kirjoittaa rehellisesti junamatkustamisesta, hyvin vähän muusta, vilpittömän ulkopuolisena. 70-luvun Etelä-Amerikka ei varsinaisesti houkuttele, paitsi Buenos Aires.
Agatha Christie, Ruumis kirjastossa (äänikirja) - Klassinen 'kaunotar takanedusmatolla'-juttu.
Agatha Christie, Idän pikajunan arvoitus (äänikirja) - Vai olisiko tässä Christien juonista se ovelin?
Agatha Christie, Kuolema Niilillä (äänikirja) - Olisiko tämä Christien parhaita?
***** Veikko Huovinen, Lyhyet erikoiset (äänikirja) - Maukkaita satiirisia paloja muutaman vuosikymmenen takaa.
Agatha Christie, Neiti Marple koston jumalattarena - Vanhoilla päivillään Christie venyi vielä tähän kiintoisaan mysteeriin.
Agatha Christie, Paddingtonista 16.50 (äänikirja) - Tarinan alku mainio, loppu tavanomaisempi.
Agatha Christie, Syyttävä sormi (äänikirja) - Harmi että muistin kuka sen teki...
Agatha Cristie, Neiti Marplen viimeinen juttu (äänikirja) - Hyvää viihdettä automatkoille, Lars Svedbergin ääni sopii tähän oivallisesti.
Mari Mörö, Kuuri - Ärsyttävä juopporaukka kirjoittaa kirjeitä naisparalle ja kokeilee sotavuosien jälkeen Antabusta. Ärsyttävä tarina.
Henning Mankell, Väärillä jäljillä - Perus-Wallander
Suzanne Collins, Matkijanärhi - Veri roiskuu kun Panemin kansa taistelee hirmuhallintoa vastaan. Jos sarjaa olisi kypsytelty muutamaa osaa pidemmäksi ja tahti pidetty hiukan hitaampana, olisi tarina ehkä luontevampi ja uskottavampi ja siirtymät tilasta toiseen vähemmän älkkinäisiä. Mutta kelpo paketti toki.
Spencer Quinn, Karvat pystyssä - Koira kertoo tämän dekkaritarinan. Mutta tämä on ihan oikeasti hauska eikä ollenkaan typerä veto!
Suzanne Collins, Vihan liekit - Taas pelataan, mutta myös kapinoidaan ja hallinto jyrää pientä ihmistä.
Suzanne Collins, Nälkäpeli - Vetävästi toteutettu kuvaus tulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa massoja hallitaan nälällä ja pelolla. Suurin osa kirjasta toki itse "pelin" kuvausta. Eka osa trilogiasta.
Antti Kylliäinen, Kompastuskiviä - Antti käy läpi ne ristiriitaiset ja/tai hämmentävät kohdat, joihin useimmat evankeliumeja lukevat tarttuvat. Eikä hänkään ymmärrä niitä.
Lee Child, Henkensä kaupalla - Vähän väsähtänyt ja turhan takia shokeeraamiseen pyrkivä Reacher -tarina.
Lee Child, Linnoitus - Jack Reacher rymistelee vuoristossa.
P.D. James, Murhaajan mieli -Hei NÄIN tehdään psykologinen trilleri!
John Verdon, Numeropeli - Olen kuullut, että tästä trilleristä on pidettykin. Minusta se oli laadittu valmiin reseptin mukaan (päälleliimattua psykologiaa ja tekemätöntä surutyötä, toimimatonta avioliittoa jne.) ja suorastaan tyhmä - vaikka kait se rikosidea oli ihan ovela.
Thomas Gordon, Toimiva perhe - Ja tässä toinen lukemani "kasvatusopas", samaa tavaraa kuin Juul. Tämä lähestymistapa on juuri se työkalu, jota olen kaivannut, ja on hyvin pitkälti yksi yhteen omien ajatusten kanssa.
Henning Mankell, Ennen routaa - Linda-tytärkin ryhtyi poliisiksi ja joutui vaaraan, tietenkin.
***** Jesper Juul, Viisas lapsesi - Olenkohan ennen lukenut "kasvatusopasta?" Tämä oli aika viisas sellainen, ja Jesperin teorian mukaan lapsetkin syntyvät viisaina ja yhteistyöhaluisina, ja sellaisina pysyvätkin ellei heitä kasvatuksella ja väärällä kohtelulla pilata.
Peter Höeg, Norsunhoitajien lapset - Tämä on satu. Kielellisesti upea ja riittävän pitkä, ja Höegin filosofia on hyvin aseistariisuvaa. Mutta totta tämä ei ole.
Agatha Christie, Rouva McGinty on kuollut - En muistanut yhtään kuka sen teki, eli oikein piristävä parin illan piristys.
***** Judy DeLoache ja Alma Gottlieb, A World of Babies - Silmiä avaava ja hauska "opas" vauvan hoitoon eri kulttuureissa. Ai, näinkin voi tehdä? Ai tämäkin on ns. tavallista?
Antti Tuuri, Matkoilla Euroopassa - Tuuri jupisee junassa.
***** Hannu Rajaniemi, Kvanttivaras - Gibsonin jälkeläinen liftaa Linnunradalla. Viiden tähden tarina!
Henning Mankell, Askeleen jäljessä - Mankell jostain sieltä loppupäästä. OK.
Ilkka Remes, Teräsleijona - Tämä jäi kesken. Remeksen olisi pitänyt lopettaa jo monta vuotta sitten. Ostakaa pukinkonttiin jotain muuta.
Henning Mankell, Palomuuri - Wallander ja internetrosmot.
Maarit Verronen, Kirkkaan selkeää - Tulevaisuuden näky oli inhottava mutta uskottava. Tiksun seikkailuihin sen sijaan ei ollut helppo samaistua.
Antti Tuuri, Suuri viljajuna Siperiasta - Jännittävä viljanhakumatka päättyi lässähtäen kun vallankumoukselle kävi miten kävi. Juoheva mutta surumielinen juttu.
Agatha Christie, Helmeilevä kuolema - Tuttua ja turvallista.
Henning Mankell, Rauhaton mies - Surumieliset hyvästit Wallanderille.
Henning Mankell, Hymyilevä mies - Vaihteeksi koossa pysyvä Wallander-tarina.
Andrew Gross, Syvissä vesissä - Päivitetty Firma.
Pasi Ilmari Jääskeläinen, Harjukaupungin salakäytävät - Hitaasti käynnistyvä, oudosti mieleenjäävä Jyväskylä-kertomus.
Nick Hornby, Juliet riisuttuna - Rokkia ja keski-ikäisiä lempeästi.
Henning Mankell, Valkoinen naarastiikeri - Menoa ja meininkiä Ruotsissa ja Etelä-Arikassa.