Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
torstai 27. marraskuuta 2008
Kannustusta Poznańiin
Oli muuten kaikin puolin upea kokemus, vaikka kokonaiskuva jäi papereita ja muutakin juoksuttaessa täysin epäselväksi. Kirjoitan joskus paremmin aiheesta, sieltä työntekijän näkövinkkelistä.
Puolan kokouksen ajatellaan olevan välikokous, joskin tärkeä sellainen, ennen ensi vuoden neuvotteluja Kööpenhaminassa. Jos Köpiksen neuvottelut menevät penkin alle, meillä ei ole sopimusta kasvihuonekaasujen vähentämisestä Kioton sopimuksen kauden umpeutuessa parin vuoden päästä. Vaikka näyttää siltä, että sopimuskanavan kautta tehdyt sitoumukset ja konkreettiset teot ovat kovin pieniä ongelman kokoa ajatellen, ilman sopimusta tilanne ryöstäytyisi käsistä vielä luultavammin.
Uudesta sopimuksesta sovittiin jo periaatteessa viime vuonna Balilla, ja toiveissa on rivakka edistyminen Puolassa. Kokouksen yhteydessä kokoontuu lukuisia ilmastosopimuksen ja Kioton sopimuksen alaelimiä (hauska sana), SBSTA ja SBI käsittelevät sopimuksen tieteellis-teknisiä kysymyksiä ja tukevat täytäntöönpanoa. Käytännön elämään päätyvät päätökset valmistellaan enimmiltään näissä. Tulevia päästövähennyksiä pohditaan myös kahdessa mystisesti nimetyssä ryhmässä,
AWG-LCA ja AWG-KP.
Ekan kokousviikon aikana tehdään raaka pohjatyö isommissa ja pienemmissä ryhmissä sopimustekstien hiomiseksi, kymmenissä asiakohdissa. Työn tekevät eri maiden virkamiehet ja asiantuntijat, YK:n ilmastosopimuksen henkilökunta hoitaa käytännön asioiden pyörimisen ja valmistelee sopimustekstiluonnokset.
Toisen kokousviikon aikana paikalle saapuvat ministerit, joskus jopa valtion päämiehet tai naiset, YK:n kermaa, vielä lisää tiedotusvälineitä, ja korkean tason neuvottelut alkavat. Täällä korjataan sato edellisen viikon neuvotteluista, ja jatketaan vaikeiden asioiden parissa. Monesti viimeisinä iltoina aamuyölle saakka.
Työ ilmastosopimusten parissa on hidasta ja varmasti väliin paperinmakuista. Kansakuntien edut törmäävät neuvottelupöydässä yllättävälläkin tavalla. Samat sopimustekstit palaavat eteen vuosi vuodelta, ja sanamuotojen hioutumisen ja konkreettisten päästövähennysten (tai kehitysmaiden kestävän kehityksen) välillä on vaikea nähdä yhteyttä. Kunnioitan suuresti niitä, jotka jaksavat olla mukana vuodesta toiseen, työskennellä yhteiseksi hyväksi.
keskiviikko 26. marraskuuta 2008
Savolaisia nuoria miehiä
Toisen serkun poika, 3 v, joutuu lähtemään rakastamastaan mummolasta taas kotiin ja arkielämää elämään. Kolmevuotias kävelee eteistä edestakaisin kunnes toteaa: "Taianpa pollauttaa itkun."
Ei meillä ole huolta suomen kielen kuihtumisesta ja köyhtymisestä, ei niin kauan kuin noin elävän sanavaraston omaavia nuoria miehiä löytyy.
tiistai 25. marraskuuta 2008
Vonnegut ja usko ihmisluontoon
Opiskelin toisen maailmansodan jälkeen jonkin aikaa Chicagon yliopistossa. Opiskelin antropologiaa. Niihin aikoihin siellä opetettiin ettei kenenkään välillä ollut kerta kaikkiaan mitään eroa. Saattavat opettaa niin vieläkin.
Toinen asia jonka siellä oppi oli se, ettei kukaan ole naurettava eikä paha eikä inhottava. Vähän ennen kuolemaansa minun isäni sanoi minulle: ”Kuule – et ole koskaan kirjoittanut juttua jossa olisi konna.” Sanoin hänelle, että se oli yksi niitä asioita jotka opin yliopistossa sodan jälkeen.
Puhuimme liki samasta asiasta viime viikolla puolison siskon kanssa. Olimme molemmat kiinnittäneet huomiota siihen, miten hyväntahtoisesti, huomioonottavasti, viisaasti ja välittävästi suuri osa ihmisistä puhuu toisilleen, lapsilleen, puhelimiinsa – jos heitä ja kadun hälyä vaan pysähtyy kuuntelemaan.
Vonnegut ei kuitenkaan katso, että ihmiset oppisivat ei-konnamaisuutta ihan itsekseen. Samaisessa esipuheessa, Dresdenin ilmapommituksen kokeneena, hän listaa asiat, jotka hän koettaa parhaansa mukaan opettaa lapsilleen (soisin opetettavan kaikille lapsille kaikkialla maailmassa):
Olen sanonut pojilleni ettei heidän pidä missään oloissa osallistua joukkoteurastukseen ja ettei tieto vihollisen joukkoteurastuksesta saa täyttää heitä tyytyväisyydellä eikä vahingonilolla.
Olen myös sanonut ettei heidän pidä työskennellä sellaisten yhtiöiden hyväksi jotka valmistavat joukkoteurastusvälineitä ja että heidän pitää ilmaista halveksuntansa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka luulevat meidän sellaisia välineitä tarvitsevan.
Kaiken tämän paatoksen päätteeksi on hyvä todeta, että ulkona on hyvä pulkkamäkikeli, ja meidänkin jälkikasvu on mäkeen lähdössä kunhan kotiinpaluu ja syönti on saatu kunnialla suoritettua.
PS. Vonnegutin Teurastamo 5 on muuten se kirja, jonka yhdellä sivulla on karkeasti piirretty hautakivi teksteineen KAIKKI OLI KAUNISTA, EIKÄ MIKÄÄN TEHNYT KIPEÄÄ.
Rikkaudesta
maanantai 24. marraskuuta 2008
Tyydyttävää
torstai 20. marraskuuta 2008
Cross kitcheniä Helsingin malliin
Saimme tehtyä kaksi täyttä työpäivää laskentojen ja käsikirjoitusten (ja pakollisten byrokratioiden) parissa. Hyvä niin. Ekan päivän jälkeen oli pakko päästä pääkaupungin keskustaan pari joululahjakirjaa ostamaan, ja samalla syömään jotain. Päätöksentekokeskus aivoissa ei keksinyt mitään sen eksoottisempaa paikkaa yksin ruokailuun kuin Pizza Hut. No, ei se mitään. Chicken Barbeque –pizzan ohessa nautittavaksi sopi erittäin hyvin repusta kaivettu Antti Tuurin Kylmien kyytimies. Suosittelen. Ehkä mieluiten kuitenkin ilman sitä pizzaa.
Tosin kirjan jälkeen oli jotenkin kylmäävää ajella kotiin Jämsän kautta ja miettiä että nuo tapahtumat ovat ihan oikeasti tapahtuneet, ihan äsken, vain satakunta kilometriä tuohon suuntaan.
Toinen sotahistoriasta kiinnostuneelle ja eleettömästä proosasta pitävälle sopiva Tuurin kirja on Suuri asejuna Pietarista. Se on tosin paikkapaikoin melkein jännittävä, vaikka sellaista on Tuurin kirjasta vaikea uskoa.
maanantai 17. marraskuuta 2008
Lunta!
perjantai 14. marraskuuta 2008
Ei savua ilman tulta
Noitakäräjillä
Otetaan pieni pätkä Alvinin ja hänen asianajajansa keskustelusta ennen noitakäräjien alkua (vahvasti typistetty):
”Käsityksesi ihmisluonnosta on aivan liian ruusuinen. Ei noitakäräjiä pidetä sen takia että laki sanoo niin. Noituuslait on päinvastoin säädetty sen takia, että ihmiset tahtoivat pitää noitakäräjiä. Luuletko sinä, että Quillin tapaiset miehet katoavat tuosta noin, jos noitakäräjät lopetetaan? Ei, he keksivät vain jonkin toisen keinon millä pääsevät samoihin hommiin. Jos noituutta ei enää ole, he keksivät uusia rikoksia, jotka ovat samanlaisia, ja ihan tavallisille ihmisille käy yhä niin että he tekevät ihan tavallisia virheitä ja sitten tulee joku ja on näkevinään että se on kauheaa ja rikollista, ja pian kaikki mitä he sanovat muuttuukin todisteeksi siitä että he ovat vastuussa kaikesta pahasta mitä ikinä on tapahtunut. ”
”Ihmiset eivät pidä siitä mitä noitakäräjillä tapahtuu.”
”Eivät noituuslait olleet hyvien ihmisten keksintöä. Ne jotka säätivät noituuslait olivat peloissaan. Elämä on vaarallista. Kaikenlaista pahaa voi sattua vaikka olisi kuinka varovainen ja eläisi kuinka ihmisiksi. Hyvät ja vahvat ihmiset kestävät sen, mutta ne jotka pelkäävät ja ovat heikkoja tarvitsevat syntipukin. Noitakäräjillä on aina tärkeintä se että jotakuta pitää rangaista eikä se onko joku oikeasti tehnyt jotain väärin. Noitatutkijat voivat alkaa seuraavaksi jahdata ihmisiä joiden mielipiteistä eivät tykkää tai niitä jotka rukoilevat väärillä sanoilla tai väärässä paikassa tai niitä joilla on vääränlaiset vaatteet.”
Card on ymmärtääkseni ei-ihan-niin avaramielinen kristitty ja omaa itsekin jyrkkiä mielipiteitä esimerkiksi seksuaalisista vähemmistöistä. Yhtä kaikki otan lukijan vapauden nähdä tekstissä pelkoa ja havaintoja siitä, miten yhteiskunta voi toimia kuten koulu, josta useimmiten löytyy se kiusaaja ja se kiusattu. Miksi sinulla on noin hassut vaatteet? Oletko muslimi? Vastustatko nykyistä hallintokulttuuria? Tykkäätkö pojista vaikka olet itsekin poika? Miksi olet erivärinen kuin me muut? Luuletko olevasi meitä muita älykkäämpi? Se, jos yksittäiset ihmiset harjoittavat noitavainoa omassa lähipiirissään, on surullista ja väärin, mutta jos sitä alkavat harjoittamaan lainsäätäjät ja valtaapitävät, tilanne on tosi tosi pelottava.
Nyt meni saarnan puolelle, mutta sitä se Cardin lukeminen teettää. Otetaan kevennykseksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ekasta artiklasta se ”hyvien ja vahvojen” ihmisten kanta asiaan:
Kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
Koko teksti löytyy mm. täältä.
tiistai 11. marraskuuta 2008
Paluu kirjahyllylle
maanantai 10. marraskuuta 2008
Pitkällinen hautajaisraportti
Perjantaina hautajaisvieraita riitti vain kolmeen etummaiseen penkkiin, mutta onneksi arkku oli otettu alas alttarilta siihen meidän lähellemme. Siunausvuoroon oli osunut ihana pappi, jolla oli elävä usko, ja joka oli ennen papiksi ryhtymistään viljellyt maata ja täyttänyt eläimiä. Hänellä oli myös kuusi lasta. Hänellä oli perspektiiviä ja kykyä puhua oikein. Istuimme, äitini ja minä, sekä puolisoni ja lapseni ja puolisoni sisko etupenkissä. Valitsemamme virret tuntuivat liian kevyiltä, vaikka vieraat jälkikäteen kiittelivätkin puhutteleviksi. Veimme kukat arkulle, ja vieraat nousivat siksi aikaa seisomaan. Paikalle tulleet sukulaiset ja ystävät laskivat omat kukkansa, ja kumarsivat meille ennen palaamistaan paikoilleen. Minua ihmetytti se, että noita ihmisiä aidosti suretti isäni poismeno. Meitä äidin kanssa ilahdutti se, että mukaan olivat halunneet tulla meillä kotona viimeisinä viikkoina todella paljon olleet hoivapalveluyrityksen ”tytöt” samoin kuin isäni pitkäaikainen työtoveri, jonka muistan olleen usein meillä myös huvikseen rakentelemassa. Keskimmäistä itketti.
Arkkua lähtivät kantamaan autoon äidin veli, kaksi serkkuani, ne hoivapalvelun ”tytöt” sekä puolisoni. Olimme tarkkaan miettineet mitä urut soittaisivat tässä vaiheessa, tarkoitus oli soittaa virttä 365 (Käy kohti isänmaatansa tien kaidan matkalaiset). Kuulemma se soikin, ja sopi tilanteeseen hyvin. Itse en kuullut mitään.
Hautapaikaksi oli valittu ”kylähautausmaa” pari kilometriä keskustan ulkopuolelta, isäni toivomuksen mukaan. Ajoimme sinne ruumisauton perässä. Haudalla tilanne oli arkinen ja käytännönläheinen. Pappi opasti kantajia liinojen käytössä, ja kaikkien jännittäessä arkku saatiin laskettua kunnialla. Pappi kertoi jälkikäteen hautajaisista, joissa suntio putosi hautaan. Paikalla oleville lapsille pappi näytti hämähäkkiä, joka vielä sinnitteli tehdä verkkoa viereiseen koivuun. Laskettiin kukat uudelleen. Sytytettiin muutama kynttilä. Laulettiin Sun haltuus rakas Isäni. Oltiin hetki hiljaa. Ajettiin takaisin seurakuntatalolle.
Seurakuntatalolla emäntä oli laittanut pitoruokaa neljällekymmenelle. Söimme minkä söimme, meitä oli paikalla paljon vähemmän. Ei kuitenkaan tuntunut siltä, että meitä olisi ollut liian vähän. Tunnelma oli lämpöinen. Olimme koonneet isästä joukon arkikuvia, ja ne tuntuivat kertovan hänestä enemmän kuin juhlapukuinen virallinen kuva olisi koskaan voinut kertoa.
Syötyämme veisasimme koko joukon virsiä lisää. Pappi puhui jutustellen. Luin adressit (ja hämmästyin niiden määrästä) puolison ja keskimmäisen avustaessa ojentamisessa ja taas niputtamisessa. Vanhimmainen ja nuorimmainen, samoin kuin muut lapset, viettivät osan muistotilaisuutta tätinsä ja piirustuslehtiöiden seurassa aulassa. Puoliso muisteli appiukkoansa välillä kovasti liikuttuen. En ollut ajatellut varsinaisesti itse puhua, mutta paikkasin siinä vaiheessa, kun puoliso tarvitsi aikaa koota itsensä. Sitten juotiin vielä kahvia. Puhuttiin serkkujen kanssa, joita ei ollut tavannut pariinkymmeneen vuoteen. Käteltiin kaikki vieraat. Laitettiin adressit kassiin. Kannettiin tähteeksi jäänyt ruoka autoihin. Ajettiin kotiin, uupuneina ja hiljaisina, mutta helpottuneina. Ukki oli nyt levossa; meillekin saattoi alkaa arki.
Kotona vaihdoimme kotivaatteet ylle ja jo parin tunnin päästä otimme uuden annoksen pitoruokia. Ne tulivat vastaan useamman kerran viikonlopun aikana, vaikka äiti pakastikin puolet tähteistä. ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää,” sanoi puoliso. Vanhimmainen virkkasi, keskimmäinen piirsi hautajaissaattueita ja nuorimmaisen smurffiukkojen ukki kuoli useita kertoja illan aikana, ja hänet myös haudattiin. Me aikuiset kommentoimme päivän tapahtumia hitaaseen tahtiin, puhuimme mukana olleista, kuulluista puheista ja teksteistä. Tuntui siltä, että seuraavaan päivään mennessä jokainen oli saanut käsiteltyä asioita omalla tavallaan jo helpommalle tolalle.
Summa summarum: tämän kokemuksen perusteella sanoisin, että lapset on hyvä ottaa mukaan hautajaisiin ja perheen yhteiseen suruun. Mitä herkempi lapsi, sitä tärkeämpää hänelle on nähdä myös toisten ihmisten surua, ja olla mukana joka ikisessä seremoniallisessa kuviossa jättämässä hyvästejä rakkaalleen. Jotkut sanovat, että tämä on lapselle ahdistavaa. Niin se on aikuisellekin. Mutta ahdistavampaa olisi kuulla huhupuheita ja jäädä ulkopuolelle. Jotkut sanovat, ettei lasten läsnäolo sovi tilanteen arvokkuuteen. Lapset saattavat puhua kovalla äänellä kirkossa, juosta hautausmaalla tai nauraa muistotilaisuudessa. Entäs sitten? Hautajaiset ovat perhetapahtuma siinä missä syntymäpäivät, häät tai lasten juhlatkin. Lasten on saatava olla mukana ihan omana itsenään, mielestäni.
Itse olin mukana sillä asenteella, etten ajattele mitään koko päivänä. Sillä asenteella sai adressit luettua kunnialla samoin kuin paikattua puolison puhetta niissä kohdin, kun häneltä petti ääni. Puoliso muistutti kotiin tultua myös, että nyt olisi sopiva hetki alkaa taas ajatella. Surua ja kaipausta on hyvä ajatella eikä laittaa kaapin päälle. Arkeakin on hyvä ajatella, kun sitä taas lähtee elämään.
keskiviikko 5. marraskuuta 2008
Hyvä Obama!
Nyt ei ehdi ja jaksa muutamaan päivään päivittää, on lähipäivinä hautajaiset.
tiistai 4. marraskuuta 2008
Yksin? Yksinäisenä?
Talvikin tulee. Savossa oli jo lunta, ja ilmassa ihana, puhdas lumen tuoksu. pakko ehtiä haravoida viimeiset lehdet pihamaalta ennen kuin lumi tulee tännekin. Samaten odotan rännimiestä laittamaan saunakammarin sadevesikourut paikoilleen ennen talvea (eipäs nyt ilkuta, että kyllä ne ennen syyssateita olisi pitänyt laittaa...).