Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
perjantai 30. huhtikuuta 2010
Iloista vappua
torstai 29. huhtikuuta 2010
Myöhäisiä Matteja
No, pengoimme esiin vanhan ja vain hiukan liian pienen villahaalarin ja pikkusiskon hylkäämän tutin ja helistimen, ja ihan hyvä vauva siitä tuli.
Tässä vaiheessa kahdeksanvuotias sanoi, että heillä oli ollut eilen vastaavanlainen pukeutumispäivä, eikä hän ollut muistanut koko asiaa.
Muistilappuja lattialla
Koska emme tavanneet hereillä, minun oli jätettävä joitakin illan aikana esiin tulleita asioita koskenut viesti isolle paperille kirjoitettuna keskelle eteisen mattoa. Huomasin, että tätä langattoman viestinnän muotoa meillä ei olekaan aikoihin harrastettu. Ehkä se kertoo kotielämän jonkinasteisesta rauhoittumisesta ja tasaantumisesta.
Joitakin vuosia sitten olimme paljon enemmän liikkeellä töittemme puolesta, ja tuntuu että aika usein ne aamua varten tiedettävät asiat kirjoitettiin isolle paperille ja laitettiin kotiin tulijan nähtäväksi eteisen matolle. Muistan, että jopa jonkun Kilpisjärven keikan aikana tämä oli tärkeimpiä viestintämuotoja puolisoiden välillä – elimme hiukan eri vuorokausirytmissä, kun toisella oli pienet lapset huolehdittavana ja toinen paimensi kurssilaisia päivin ja etenkin illoin.
Se, että on ollut pitkään toisen kanssa ja käynyt läpi erilaisia vaiheita yhdessä auttaa kyllä ihan oikeasti. Jos nyt joskus joutuukin viestimään paperilapuilla (tai tekstiviesteillä), ei se tunnu epäoikeudenmukaiselta tai lopun alulta. Puoliso viestitti illalla bussia odotelleessaan seuraavansa hyvin nuoren pariskunnan riitelyä väärin laitetusta ruoasta ja siitä kun toinen oli ollut kahvilla jonkun toisen kanssa. Ja laittoi siihen samaan viestiin, että on se ihanaa että me olemme nuo riitamme jo ajat sitten riidelleet. Näinhän se on. Yhteen on kasvettava muun muassa tyhjänpäiväisyyksistä riidellen. Parhaassa tapauksessa itsetunto kestää, sitten yhteen kasvettua, sen väärän ruoan ja jopa kumppanin kahvitteluseuran. Luulematta että tässä tämä nyt sitten oli.
tiistai 27. huhtikuuta 2010
Avaruutta ja pyramideja
Olen jatkanut Lee Childin Reacher -kirjojen parissa, mutta osassa kieltämättä väkivaltaa on liian kanssa ja Jackia ajaa ennemmin kosto kuin oikeudenmukaisuus. Eli esimerkiksi kirjoja Viides matkustaja ja Tilinteko en suosittelisi vaikkapa äidilleni.
Kuusivuotiaan pyramidi- ja löytöretki-innostus on laantunut ja tilalle ovat tulleet avaruusjutut. Satelliitit, sukkulat, avaruusasemat, kuulennot. Olemme lukeneet tietokirjoja aiheesta samoin kuin Arvi Arjatsalon "dramatisoidun" kuvauksen ekasta miehitetystä kuulennosta, Apollo 11. Olipa kiinnostava lukea äidinkin. Olen huomannut, että 70- ja 80-lukujen lasten tietokirjoja on helpompi lukea lapsen kanssa kuin näitä uudempia, joissa on paljon värikkäitä kuvia ja tietoruutuja ja kuvatekstejä. Kun teksti kulkee ikään kuin kertomuksena, molemmat voivat keskittyä omaan rooliinsa - vanhempi lukemaan ja lapsi kuuntelemaan. Välillä voidaan avata kuvaliite yhdessä, ja ihmetellä poikkileikkauksia ja kaaviokuvia ja muuta sellaista.
maanantai 26. huhtikuuta 2010
Kotiinpaluuta
torstai 22. huhtikuuta 2010
Hiihtämisraportti
Nyt alkaa tulla sellainen äh -olo, kun huomenna illalla on jo pakattava ja sitten kahden yön päästä lähdettävä kotiin. Olemme olleet täällä jo tosi monta kertaa, keväällä ja talvella, työn puolesta tai huvikseen, mutta vielä kertaakaan ei ole ollut sellainen olo että olisi mukavaa lähteä takaisin alaspäin, etelään.
tiistai 20. huhtikuuta 2010
Mikä maisema
Matka tänne oli pitkä. Lähdimme lauantaina kymmenen korvilla, ja perille päästiin puolenyön aikoihin. Pysähdyimme Pyhäsalmessa Vaskikelloon syömään (Suosittelen, ehdottomasti Vaskikelloon eikä typerälle ABC:lle tien toisella puolen. Kannattaa ottaa pöytä sellaisen suuren vesialtaan vierestä, joka soittaa noin viiden minuutin välein musiikkia ja suihkuttelee vesisuihkuja. Vaskikellossa on siis laaja valikoima erilaisia kelloja, niin sisällä kuin ulkonakin…), tauolle muuten vaan Iihin, kauppaan Kemiin, isommalle välipalalle Pelloon ja tankkaamaan ja jaloittelemaan Muonioon. Sitten olikin jo niin myöhä että kaikki paikat olivat kiinni ja lapset nukahtivat vuoron perään. Vauvakin nukkui matkalla yhdet pitkät ja yhdet lyhyet unet, ja nukahti yöunille kahdeksalta. Kun ruokarytmi saatiin pysymään tavallisena, pysyi unirytmikin mukana. Ihmeen helposti siis meni. Perille päästyä lapsukainen toki valvoi melkein kahteen yöllä ja heräsi pirteänä seitsemältä, mutta kaiken kaikkiaan ei hullummin.
Sunnuntai meni yleisessä torkkumisessa ja uupumuksessa. Leviteltiin tavaramme ja talo alkoi näyttää samalta kuin se aina näyttää täällä ollessamme – yhden makuuhuoneen sänkyjä ei koskaan ehdi petaamaan, toinen makuuhuone on täynnä lasten leikkejä ja olohuoneessa on sekä kuivamassa olevia pyyhkeitä että kannettavia tietokoneita ja suuri palapeli. Eteisessä luonnollisesti on kumisaappaita, talvikenkiä, hiihtokenkiä, kuivumassa olevia rukkasia, aurinkolaseja ja kaikkea muuta sellaista. Kotoisaa. Majoituin tänne ensimmäistä kertaa keväällä 1998. Olemme siis ehtineet asua näiden vuosien aikana neljässä eri osoitteessa, mutta tämä talo on ollut jokakeväisenä tukikohtana. Ei siis ihme, että sen tuoksu ja äänimaailma ja keittiön tarvikkeet ja kaikki on kovin tuttua ja turvallista. Ja päärakennuksen henkilökunta – siivooja ja keittiön täti ja toimiston täti ja amanuenssi ja talonmies ja laboratoriomestari. Tähän aikaan asemalla on paljon hiihtolomalaisia, jotka hekin ovat naamoilta tosi tutut ja heidän kanssaan tulee vaihdettua aamupalapöydässä muutama sana.
Emme ole olleet asemalla kesällä, jolloin biologit valtaavat paikan ja alkavat tehdä ihan oikeita töitä. Ja tällä kertaa meillä ei ole edes talvisia töitä mukana, olemme ihan lomalla vaan. Vapaata ja lokoisaa siis, vaikka kyllähän maastotyöt tai kurssi rytmittää ja ryhdistää oloa ihan eri tavalla. Ehkä ensi vuonna sitten?
Tämä on paikka, jossa olen lapsistani yleensä ottaen hyvin ylpeä. Joskus tuntuu, että kasvatus ei kerta kaikkiaan vaikuta mihinkään ja lapset ovat kuin metsän eläimet, mutta kyllä se näköjään nousee pintaan aina välillä – jos ei muulloin niin biologisen aseman ruokasalissa. Ja kyllähän nuo kivasti kiipeävät ylämäkeen liukurit käsissä, ja koululaiset melko mukisematta ovat jopa tulleet ”kouluun” aamuisin aamupalan jälkeen (opettajat antoivat toki vapaata, mutta läjän läksyjä mukaan).
Miten sukset pysyvät omissa jaloissani? Raportoin, kunhan ehdin vanhimmaisen kanssa maastoon.
perjantai 16. huhtikuuta 2010
Pohjoinen kutsuu
keskiviikko 14. huhtikuuta 2010
Auto, kolme paikkaa
Hyvä koulu on onnellinen asia. Joka kerran kun käyn lasten koululla, lähden tyytyväisyydestä hyristen pois. Se on jotenkin kokonaisvaltaisesti lasten ja myös koko asuinalueen asialla, silleen jämäkästi mutta hyväntuulisesti. Koulu ja sen asenne on siis ihan rehtorinsa näköinen. Toivottavasti rehtori pysyy siellä pitkään – ja seuraajansa on samanlainen!
maanantai 12. huhtikuuta 2010
Kevät, väistämättä
Joka vuosi kevät yllättää ja ihastuttaa. Vaikka talvi onkin se oma työn ja tutkimuksen kohde, ja vaikka talveen kuuluu paljon hyvää tekemistä. Ja vaikka pidänkin kovaa ääntä siitä, miten talvi ei luonnollekaan ole pelkkä lepoaika jonka yli on kituutettava, vaan se voi olla kasveille ja eläimillekin tärkeä ja täyttä elämää. Niin silti. Kyllä progapandastani huolimatta epäilemättä talveen sopeutuneet ja sitä tarvitsevat lajitkin huokaisevat helpotuksesta pakkasen hellittäessä ja auringon paistaessa niin yltäkylläisen voimakkaasti. Ja vettä! Kun pitkästä aikaa on sulaa vettä. Ja ravintokin alkaa liikkua.
Itseltäkin laukeaa joku jännitys, kun talvi alkaa olla ohi. Pahin kulkutautiaika on selätetty. Patterit saa vääntää melkein kiinni. Vesijohdoilla ei ole enää vaaraa jäätyä. Ei palele sisällä eikä ulkona. Vauvan voi jättää nukkumaan vaunuissa ulos porstuan sijaan. Ja kun nostaa taittotuolin parvekkeelle vauvan päiväuniajaksi, voi siinä auringon paisteessa ja sulavan lumen hajussa juoda kahvia ja lukea dekkaria ja saada ihanan pöhkön kevätolon. Ah!
(Ja loppuun ankkurointi arkeen. Täydellisessä maailmassa nämä viikot käytettäisiin lasten kanssa kevään ihmettelyyn ulkosalla, ja laitettaisiin pihaa kesäkuntoon pikkuhiljaa. Todellisuudessa parvekkeelle ja pihalle piipahdetaan kun muilta menoilta ja artikkelien korjaamiselta ehditään. Pääsiäisen mentyä työpöydältä löytyi monta hajallista käsikirjoitusta taas. Yksi meni jo, toisia työstetään. Onneksi ensi viikko ollaan vielä hiihtolomalla.)
perjantai 9. huhtikuuta 2010
Haukotellen
Auto on edelleen korjaamolla (vesipumpun vaihdolla päästäneen, mutta operaatio tehdään vasta ensi viikon alussa). On siis käyty lähikaupassa, ei ole käyty kaikissa harrasteissa ja viikonloppuna ei kyllä kauheasti jakseta liikkua pyörillä neljän lapsen kanssa. Etenkin kun nuorimmainen vasta opettelee pyörän istuimessa oloa (kivaa on, ainakin lyhyet matkat) ja kuusivuotias ei osaa vielä kunnolla ajaa. Apparit otettiin pois pari päivää sitten, mutta vaappuvaista ja jatkuvaa apua vaativaa on vielä.
Koululta tuli kauhea pino lomakkeita, joiden avulla on seurattava kakkos- ja nelosluokkalaisen päivittäistä ruokailua, liikuntaa ja mediankäyttöä. No hyvä. Saako sanoa täällä, että inhoaa noita lappusia, etenkin kun niiden muistamiseen ja täyttämiseen vaaditaan vielä toistaiseksi tosi paljon vanhempien apua? (Ja nolottaa jos lounaaksi on muutama nakki ja eilistä spagettia. Ja entä jos on syöty melkein joka päivä sipsiä, kun sitä kerrankin on ollut kaapissa???)
keskiviikko 7. huhtikuuta 2010
Jack Reacher, olet ihana
Pääsiäinen, uusin aikatauluin
Reissu ei ollut kuitenkaan helpoin mahdollinen, sillä pojat oksensivat myös, toinen yhtenä ja toinen toisena yönä. Oletan, että meidän tämän kevään mahatauti on nyt hoidettu eikä sitä jää enää Kilpisjärven matkalle.
Auto ja sen varoitusvalot päästivät meidät Helsinkiin ja melkein takaisinkin. Paluumatkalla saatiin sitten lisäillä vuoron perään jäähdytysnestettä ja öljyjä. Auto on nyt korjaamon pihalla ja laittavat sen kuntoon kun ehtivät. Saamme todennäköisesti olla autotta ensi tiistaihin saakka. Päätettiin olla ottamatta vuokra-autoa tilalle mm. rahanpuutteen vuoksi, mutta myös sen takia että päästään kokeilemaan mihin kaikkeen polkupyörä pystyykään. Ja saadaan ylipäätään olla vähemmän menossa muutaman päivän.
Poissa ollessa pihatie oli sulanut ja naapurit tosiaan ottaneet polkupyörät esiin. Piti meidänkin ottaa. Se on kevät sitten. Mutaa ja kuraisia pyöräilijöitä. Ja peipponen laulaa!