Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
keskiviikko 30. kesäkuuta 2010
Joutilaan elämän pahuudesta
En siis ole ollut ihan koko päivää jouten! Juhannus kun meni huvitellessa, oli hyvin aikaa pohtia tätä suomalaista syyllistymisen kulttuuria. Lomailu tietenkin yleensä, ja paljon rahaa kysyvä lomailu (huvipuistoja, hotelleja ja vielä mitä) erikseen saavat olon tuntumaan syylliseltä. Ja jos kotona itse ja lapset enimmäkseen vaan lorvivat, niin eihän siitä hyvää seuraa. Pitäisi vähintään leikata nurmikkoa ja kitkeä rikkaruohoja, ja laittaa lapset siivoamaan ja kantamaan puita. Onko tämä nyt sisäistettyä niin sanottua luterilaista työmoraalia, vai onko se isältä perittyä joutilaisuuden paheksumista? Itse siis pystyisin olemaan jouten kohtuullisissa määrin, enkä näe mitään itua puskea töitä ihan töiden vuoksi. Lasten on hyvä oppia osansa tekemään, mutta joutilas, leikkivä lapsi on minusta ihan hyvä lapsi. Mutta jostain ulkopuolelta se tulee, se nautintojen paheellisuus ja laiskan ihmisen kieroon katsominen. Jännä juttu. (Isäni joutui lapsesta asti tekemään liikaa. Hänen oli vanhaksi saakka hankalaa olla tekemättä mitään, ja aika herkästi hän keksi tekemistä minullekin. Tavallaan ymmärrän häntä nyt paremmin – työtä tekevässä kulttuurissa kasvaneena hänelle oli taatusti minua hankalampi katsoa lorvehtivaa lasta, joka ei tehnyt pitkään aikaan mitään hyödyllistä. Ehkä hän aikansa yrittikin, mutta sitten oli pakko komentaa ruohomaan kasvimaata.)
Viikkomme tulee jatkumaan lorvimislinjalla. Yhdeksänvuotiaalla on illalla viimeiset piirisarjan pelit ennen kesätaukoa. Muuten laitamme ruokaa ja pesemme pyykkiä, ja hoidamme pienimmäistä – ja ehkä käymme rannalla ja syömme jäätelöä. Eiköhän se saa riittää helleviikon ajalle.
tiistai 29. kesäkuuta 2010
Ruskeaa
Tiivistetty loma
Sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi mummi otti ihanasti kolme vanhinta hoteisiinsa, ja saimme puolison ja vauvan kanssa vetäytyä lentokentän Hiltoniin yöksi. Jos ei ole varaa matkustaa kauemmas, suosittelen tätä kohdetta. Hotelli on luokkaa ”vähän parempi”, ala-aulassa on lähtevien lentojen näyttö ja kaikin puolin tunnelma on kuin matkoilla. Huono puoli oli se, että isosta ja hyvästä sängystä katsoen jalkapallo ei ollut lainkaan mielenkiintoista. Nukuin oikein hyvin kesken toisen puoliajan.
Maanantaina hajaannuimme – puoliso lensi Tanskaan ja minä ja kolme nuorinta ajoimme kotiin. Vanhimmainen jäi lepuuttamaan hermojaan mummin ja koiran luo määrittelemättömäksi ajaksi. Me kotiin tulijat ajoimme pikkuteitä hyvin luonnonrauhaisan mökin kautta (”Täällä haisee kukkien tuoksu ja linnut laulaa”, kommentoi kuusivuotias) ja vietimme muutaman tunnin uiden ja virvelöiden ja rupatellen kollegan ja poikansa ja vanhempiensa kanssa. Eli luksus sen kun jatkui. Sitten körötimme pikkuteitä kotiin ja oli vahvasti kauan kotoa pois ollut tuntu.
Nyt on isokesä ja lämmintä. Pojat pelmuavat ulkona myöhään. Autotalli katsoo syyttävästi, seinien helmat aukirevittyinä ja alapalkit pääosin vaihdettuina. Työ jatkuu kunhan puoliso palaa Tanskanmaalta.
torstai 24. kesäkuuta 2010
Mittumaarin aikaa ja taikaa
P.Mustapään kootuissa runoissa on muun muassa Suvivirsi. Se alkaa näin, sopikoon vaikka sitten juhannukseen:
Ota, Herra, korviis lastes kiitos.
Väkevänä kohoo ylitsemme
keskisuves kaari, jota katsoin
me, sun esikoises, iloitsemme.
keskiviikko 23. kesäkuuta 2010
Lapset leikkii
Kuusivuotias lähinnä piirtää, rakentaa legoilla tai touhuaa hiekan ja veden kanssa. Joskus hän vieläkin rakentaa palikoilla linnoja tai laivoja tai ajaa pikkuautoilla. Ja enenevässä määrin häntä kiinnostavat videot ja tietokone. Naapurin kuusivuotiaan kanssa hän pelaa palloa, pyöräilee ja hyppii naapurin trampoliinilla aina kun saa luvan. Aika usein kaksi kuusivuotiasta viettää aikaansa vain vaeltelemalla ympäriinsä ja olemalla mielikuvituksissaan avaruusmiehiä, sotilaita tai vakoojia.
Yhdeksänvuotiaalle tietokonepelit, TV ja Nintendo ovat nousseet leikkejä tärkeämmiksi. Hän ajaa tosin paljon pyörällä kavereiden kanssa, ja on heidän kanssaan leikkipuistossa kiipeilemässä, tai pelaa palloa tai sählyä pihalla. Pienempien leikkikavereiden innostaessa hän kyllä innostuu piirtämään, rakentamaan legoista mielettömiä juttuja ja etenkin järjestämään majoja ja kotileikkejä pikkunassikoille.
Yksitoistavuotiaalla on laaja leikkihevosten ja leikkikoirien talli ja kennel. Ne työllistävät eläinrakasta useita kertoja päivässä. Hevoset on vietävä laitumelle ja taas laitettava parsiinsa illalla. Koiria on ulkoilutettava ja ruokittava. Koirille ja hevosille laaditaan myös tietokortteja netin tietojen avulla. Kaikki liikenevä pikkuraha menee koiranhihnoihin ja ihan oikeisiin varsariimuihin. Toki yksitoistavuotias alkaa myös olla iso, joka lukee ja silloin tällöin pelaa median kanssa, ja kavereiden kanssa lautapelejä – ja hengaa kaverin kanssa pihalla leikkimökin katolla puhumassa salaisuuksia.
Harrasteita on meillä aloitettu viisi-kuusivuotiaana, lähinnä siksi että emme asu maalla (eli luonnollista työtä ei ole tarjolla joka hetki). Harrasteet eivät oikein mene tuohon leikki-kategoriaan. Enemmän sellaiseen miellyttävien velvoitteiden luokkaan.
tiistai 22. kesäkuuta 2010
Huomionarvoisa seikka
Eilen oli myös vuoden pisin päivä - tästä sitä lähdetään taas laskeutumaan kohti talven pitkää pimeää. Onneksi on viikkokausia vielä tätä ihanuutta, että näkee illallakin lukea ilman keinovaloa, yöllä vessassa käydessään ei tarvitse sytytellä valoja ja herätessään aamulla ei ole koskaan pimeää. Ah. Tämä aika vuodesta on minulle mieluinen. Synttäritkin ovat kohta. Ja näihin aikoihin Helsingin metron täti kuuluttaa jotakin poikkeusaikatauluista käyttämällä juhlavaa nimitystä högsommar. Edessä on vielä juhannus, sydänkesä, ja sen jälkeinen hedelmällinen isokesä. Vanha kansahan jakoi kesän juhannusta edeltävään pikkukesään ja juhannuksen jälkeiseen isoon kesään. Jos pikkukesä oli kylmä, oli isokesä vastaavasti lämmin, ja päin vastoin. Tämä alkukesä ennakoi siis hyviä uintikelejä heinäkuulle.
Puolison kanssa olemme perinteisesti viettäneet juhannusta pesemällä mattoja, luuttuamalla lattioita tai tekemällä muuttosiivousta. Tänä vuonna ajateltiin tehdä jotain toisin, ja ajaa pääkaupunkiseudulle ja vierailla siellä asuvan mummin luona ja mennä Linnanmäelle. Siellä on muistaakseni tilaa juhlapyhinä.
MM-kisat tekevät muuten hallaa lukuharrastukselle. En ole viikkokausiin lukenut muuta kirjallisuutta kuin Walter Lordin dokumenttia Titanicin kohtalonyö. Ensin tämän luki tytär, sitten luin sen itse, ja nyt luen sitä hissukseen iltalukemisena kuusivuotiaalle. Siis kiihkoilematon, eloonjääneiden laivallaolleiden kokemuksiin perustuva, hetki hetkeltä onnettomuuden vaiheet selostava juttu. Tämän vaiheilta meillä on myös piirretty Titanicia, rakennettu laivaa pikkulegoista ja muuta vastaavaa.
maanantai 21. kesäkuuta 2010
Lomaisaa
torstai 17. kesäkuuta 2010
Blogikirjoittamisen motiiveista
Mehtäpäiväkirjat ei ole mikään blogilistan kuumimmassa kärjessä keikkuva yleisömagneetti, mutta pienen mutta vakaan lukijakunnan säännöllisten vierailujen kohde kuitenkin. Satunnaisia kävijöitä blogiin lennähtää näköjään useimmin rintamamiestaloihin, synnytyskertomuksiin/toiveisiin ja laulujen tai runojen sanoihin liittyvillä hauilla. Suurin yleisöryntäys hakujen kautta tuli Mehtäpäiväkirjoihin helmikuun lopulla 2010, kun kirjoitin Kustaa Vilkunan vuotuisesta ajantiedosta ja Matin päivän sanonnoista.
Olen ajatellut jatkaa blogin pitämistä. Muutamia syitä kirjoittamiseen tässä:
Päiväkirjan pito
Pidin päivittäistä päiväkirjaa silloin kun muutkin, yläaste- ja lukioikäisenä, ja vuoden verran sen jälkeenkin. Kun päiväkirjan pito jäi, en muistanut enää mitään. Minä vuonna kävin viimeksi Oulussa? Ei aavistustakaan, syksy silloin taisi olla. Mitä teimme perheen kanssa viime vuonna näihin aikoihin? Jaa-a. Ja millainen tuo toinen lapsi ihan oikeasti oli kaksivuotiaana, ja mitä arkeemme kuului ja olinko hyvällä mielellä? Blogi on minulle tärkein päiväkirjana – sen avulla voin palauttaa mieleen tapahtumat, mielipiteet, ajatukset, suunnitelmat.
Kirjoittamisen ilo
Kevyen kolumnimaisen tekstin kirjoittaminen suomeksi on iso ilo. Olen kirjoittanut jotain pienestä pitäen – runoja, juttuja, lehtijuttuja, mielipiteitä, arvosteluja, novelleja, lisää runoja, tieteellistä tekstiä, tiedotteita, väitöskirjan, raportteja, sähköposteja. Viime vuosina kirjoittaminen oli kuivua vain työhön liittyvien tekstien kyhäämiseksi. Blogin aloittaminen antoi tilaisuuden hengittää, kirjoittaa omista asioista omalla mitalla.
Keskitetty kuulumisten kerronta
Olen ymmärtänyt, että jokunen sukulainen ja ystävä seuraa päiväkirjojani. Tämä on siis yksi väylä kertoa missä mennään ja milloin siirrytään perheen kanssa minnekin. Ei tarvitse soittaa kaikkia läpi, eikä tarvitse päivittää Facebookia.
Yhteiskunnallinen kannanotto
Jollekin on saatava purkautua kun pistää vihaksi. Vaikka puolisolle, tai työpaikan kahviporukalle, tai lehden mielipideosastoon. Miksi ei siis harjoittaisi kannanottojaan omassa blogissaan? Kun on aika paljon asioista joista on mieltä, mielipiteiden julkaiseminen netissä antaa kivan itsepetoksen siitä että on tehnyt jotain inhoamiensa asioiden vastustamiseksi tai kannattamiensa asioiden tukemiseksi. Ja voihan olla, että joku sopiva taho jonkun mielipiteeni lukeekin, ja tekstille ilmestyy ennalta arvaamatonta painoarvoa.
Kokemusten jako
Vauvat, synnytykset, rintamamiestalojen remontit, kakkujen leipomiset ja monet muut asiat voivat olla itselle uutta ja outoa. Toisten kokemuksista oppii. Minä ainakin olen oppinut näistä asioista paljon muun muassa lukemalla toisten blogeja. Lukemalla toisten blogeja olen myös päässyt toisten nahkoihin sisään, tuntenut heidän tunteitaan erilaisten kokemusten edessä. Siksi olen jakanut ja tulen jakamaan omia kokemuksiani tämänkin väylän kautta.
Kultaisen keskitien viitoittaminen.
Koen keikkuvani monessa asiassa aidalla, olevani sekä-että eikä suinkaan joko-tai. Kuulun kahteen kirkkokuntaan yhtä aikaa. Toisaalta olen luonnontutkija. Meillä on kosolti lapsia, joiden hoidossa olemme olleet maltillisen luomuja. Olen isolla autolla ajava, liian paljon lentävä ympäristöherännäinen. Olen kaupunkilainen maalainen. Muistan sukuni kertomuksista paljon menneestä mutta lasteni kautta näen tätä nykyaikaa. Kertomalla näistä eri näkökannoista iloisessa sillisalaatissa koetan viestittää mahdollisuutta keskitien kulkemiseen vailla fanatismia tai toisen päähän lyömistä omalla ideologiallaan.
Mukana porukoissa roikkuminen
Olisi ulkokultaista väittää, että yllä listatut syyt olisivat ainoita blogisfäärissä pysymiseeni. Tavallaan haluan pysyä täällä ihan seurankin vuoksi. Pidän siitä, kun joku joskus kommentoi tekstiäni. Pidän siitä, kun joskus kommentoin jonkun toisen tekstiä. Pidän siitä, kun tunnistan kanssabloggaajan nimimerkin oman blogini lukijoiden joukossa. Joukkoon kuuluminen on ihmiselle kiva tunne.
tiistai 15. kesäkuuta 2010
Roska-asiaa
maanantai 14. kesäkuuta 2010
Läpi harmaan kiven, asfaltin
Misu
Isoäiti antoi minulle kissanpoikasen.
Sen nimi on Misu.
Misu istuu ikkunalla ja katselee kuinka kultakala ui.
Misu leikkii myös puutarhassa ja ajaa takaa lintuja.
Misu yrittää saada ampiaisia kiinni.
Kun Misu tulee sisälle,
sen tassut ovat likaiset.
Äiti tönäisee Misun takaisin ulos.
Sataa. Misu kastuu ja näyttää hyvin surulliselta.
Peittoon käärittynä Misu kuivuu nopeasti.
Silloin minä annan Misulle maitoa.
Kissani on taas onnellinen.
Mökkiviikolta
Maalla asuneena ja sähköttömään kuivan maan mökkiin tottuneena tällainen täysin mukavuuksin varustettu talo rannalla ei ole ”mökki”, mutta menköön. Lapsilauman kanssa oli helppo asua ja ainahan sauna ja järvi –yhdistelmä on nautinto. (Vaikka ilma olisikin kolea ja järvi järkyn kylmä.)
Lapsilla meni pari päivää lomaan tottuessa ja toisilleen rähistessä, mutta sitten yhteinen dynamiikka alkoi löytyä paremmin. Uivat minkä tarkenivat. Soutelivat, aina kun joudin rantaan vahtimaan. (Myös kuusivuotias souti. Minä en ole vesi-ihmisiä. Veneessä huolestuttaa, ja alan kaivata tukevalle maalle.) Yhtenä päivänä ajoimme Joensuuhun syömään jäätelöä ja käymään kahdessa museossa. Bunkkerimuseossa pääsee tutustumaan Salpalinjan rakenteisiin, tosi kiinnostava oli. Ja Pohjois-Karjalan museosta en osaa sanoa mitään, sillä juutuimme alakerran Mukulakadulle sulkemisaikaan saakka. Mukulakatua suosittelen kaikille perheille, joilla on yli yksivuotiaita lapsia. ”Kadulla” on minitaloja, kalastusalus, laiturit, tsaarin hovi ja mitä vielä, ja taloissa ja kahvilassa ja satamakonttorissa saa leikkiä ja on leikkirahaa ja rooliasuja ja käsinukkeja ja sen sellaista.
Tulimme lauantaina illalla, ja eilen 9-vuotias ehti mukaan Jyväskylä Cupin (poikien jalkapalloturnaus) peleihin. Pelasi maalissa siinä pelissä, joka päättyi 1-1 ja kentällä siinä pelissä, jonka hävisivät 5-0. Kaiken kaikkiaan turnaus meni joukkueelta mukavasti ja pelaaminen maistui hyvältä. Olen edelleen onnellinen ja ylpeä joukkueen valmentajista, jotka eivät huuda mutta ovat napakoita. Elämähän on nyt kaikin puolin jalkapallon sävyttämää, TV voi olla auki iltapäivästä yöhön ja sieltä tulee mukavan tyynnyttävää afrikkalaistorvien surinaa ja kiinnostavien joukkueiden tylsää pelailua.
Viikonlopun täydensivät samaisen 9-vuotiaan kaverisynttärit. Olivat harvinaisen rauhalliset, sillä mökki- ja juhlamenot olivat harventaneet synttäreille tulijoiden rivejä niin, että haimme naapurista vielä yhden kuusivuotiaan mukaan kakkua ja karkkia syömään.
Nyt alkaa kolme ja puoli viikkoa sellaista kesäaikaa, että puoliso on vielä töissä ja me muut kotosalla. Joitakin pikkureissuja on suunnitteilla koko porukalla viikonloppuisin, mutta muuten tavoitteena on rauhoitella elämää kotona, retkeillä polkupyörällä lähikohteissa ja uida sään mukaan. Ja alkaa remontoida autotallin ulkoverhousta. Hiukan lämpimämpää ja hiukan vähemmän sateista tilauksessa.
perjantai 4. kesäkuuta 2010
Kastellen, maata kaivaen
Kasvimaalle kylvettiin kolme riviä porkkanaa, rivi herneitä, rivi salaattia ja kolme jääkaappiin itämään unohtunutta perunaa. Persiljat nousivat viime vuodelta ja mansikkarivi kituuttaa heinän seassa.
Pihoilla ja parvekkeilla multaa kaivelleiden iloksi laitetaan tähän viralliseksi kesäaluksi Siionin virren 54 säkeistöt 1, 4 ja 5. Etenkin tuo viimeinen säkeistö on hyvin havainnollinen ja puhutteleva.
Maa, katso, Herran käsi on
ylitses ojennettu
ja armo suuri, verraton,
sinulle valmistettu.
Aurinko vanhurskauden
ja armoistuin iäinen
tuo lohdutusta, rauhaa.
Ilosta taivaallisesta
nyt muista murheitamme,
ja meille korkeudesta
suo elo, auttajamme.
Sinusta voima säteilee.
Myös meidät väkeviksi tee,
valaise varjot tiemme.
Rukoile meitä muistaen
ja puhu puolestamme,
kastellen, maata kaivaen,
hoitaen juuriamme,
ja meidät armoon istuta,
sovintotyöllä sovita
päivästä päivään aina.
(Johan Kahl, sävelmä saksalainen)
torstai 3. kesäkuuta 2010
Koulunloppuväsy
Eilen illalla oli onneksi loppua enteillen jo koulun kevätjuhla. Neljäsluokkalainen oli reipas englanninkielinen mustikka (?) ja kakkosluokkalainen lauloi kuorossa ja tanssi jätesäkki päällä (!). Lisäksi ohjelmassa oli viitosluokkalaisten hauska satunäytelmä ja perinteisiä yhteislauluja. Ja suvivirsi. Näin ainakin oletan, sillä minulla oli mukana yksivuotias jonka perässä kuljin rapuissa ja kellarikäytävissä suuren osan juhla-ajasta. Sali oli täynnä vanhempia ja sisaruksia ja tästä iloitsi myös kuusivuotiaamme. Salista löytyi sekä naapurin poika että kerhokaveri.
Illan aikana oli yksi niistä perhe-elämään kuuluvista ohikiitävistä hetkistä, joita haluan tallentaa sydämeeni ja jotka juhlistavat tätä pitkän matkan kasvatus- ja huolenpitotyötä.
Kouluikäiset lapset olivat yhteiskuntakelpoinen osa luokkaansa ja esiintyivät mallikkaasti omana itsenään ja osana porukkaa. Vauva oli hetken rauhassa sylissäni. Salin perällä seisoi kolme kuusivuotiasta vieri vieressä, käsikkäin. Oma kuusivuotiaani siinä keskimmäisenä. Tämän muistikuvan voin kaivaa esille vuosien päästä, sitten kun lapset ovat teinejä, eivät ihan niin söpöjä, ja yhteiskuntakelpoisuudesta herää epäilyksiä.
keskiviikko 2. kesäkuuta 2010
Päivähoitoon menevän imetyksestä
Jututin kyseistä henkilöä viikonlopun juhlien aikana, ja pohdin siinä ääneen nuorimmaisen elokuista hoitoon menoa ja toivottavasti sitä ennen tapahtuvaa vieroitusta. Sain imetysvinkin, jonka mitä luultavimmin otan käytäntöön. Guru sanoi, että olisi parempi hoitaa tuon ikäisen (hiukan päälle yksivuotiaan) vieroitus vasta jonkin aikaa päivähoitoon menon jälkeen. Sen olin toki ymmärtänytkin, että samaan rysäykseen ei ole syytä järjestää kahta pienen perusturvallisuutta horjuttavaa muutosta, mutta olin ajatellut että olisi lapsellekin helpompaa olla jo kokonaan imettämätön hoitoon mennessä. Guru kuitenkin korosti imetyksen merkitystä lapsen päivittäisessä sitouttamisessa takaisin kotiin ja äidin ja perheen luo, kun illalla palataan hoidosta. Nopein, helpoin ja luonnonmukaisin konsti hoitaa äidin ja pikkuisen suhde kuntoon päivän eron jälkeen. Eli mahdollisesti säästämme aamun ja iltapäivän syötöt syksyyn saakka, muista koetetaan pikkuhiljaa luopua ja korvata äidinmaitoateriat ja –välipalat tavallisella maidolla nokkamukista.
Samainen guru kertoi myös ulottavansa vauvavaiheen noin 15 kuukauden ikään saakka. Tämän jälkeen yleensä alkaa vaihe, jossa jo hiukan omiaankin hommaillut lapsi alkaa uudelleen takertua äitiinsä ja tämä, nurinkurista kyllä, pohjustaa itsenäistymistä ja taaperoksi kasvua. Yli yksivuotiaan imetyksestä puhuttaessa ei siis automaattisesti tulisi puhua "taaperoimetyksestä" - eikä ainakaan sellaiseen sävyyn, jota käyttävät kaiken maailman keskustelupalstoilla niin puoltajat kuin vastustajatkin.
Tähän lainaan mielelläni vaikkapa tätä tekstiä vauvan hoivaamisesta.
PS. Tulimme juuri vauvelin kanssa ensimmäiseltä hammashoitajakäynniltä. Kuulimme vanhat tutut mehujen välttämiset ja harjauksen aloittelut, ja luonnollisesti myös toiveet yösyöttöjen lopetuksesta ja peukunimemisen vähenemisestä. Xylitolia voi pehmeästä tabletista alkaa antaa kuulemma myös jo tässä vaiheessa.