Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
maanantai 27. joulukuuta 2010
Oi aurinkoni, iloni
Ylihuomenna lähdemme uudeksi vuodeksi mummun luo Savoon. SILLOIN on odotettavissa sukulointia.
Tässä olen miettinyt muun muassa sitä, miten joitakin loukkaa se kun joulun monet tavat ovat niin sanotun pakanuuden ajan perua. Ja kokevat, että olisi parempi olla viettämättä joulua ollenkaan. Ja miten joitakin loukkaa se, että niin sanottuun perinteiseen skandinaaviseen sydäntalven juhlaan on sekoitettu niin paljon myöhempää, kristillistä symboliikkaa. Ja miten varmaan heitä kaikkia loukkaa, jos sanon että mielestäni kysymys on samasta isosta tarinasta. Tähän aikaan vuotta on julmaa olla juhlimatta sitä, kun talven selkä on jälleen taittunut ja valo voittaa. Mikä sitten on minkäkin symboli, sitä voi kukin sydämessään pohtia.
Virsikirjan virsi 25 sanoo yhdistää juhlan elementit näin:
Yö synkkä peitti silmäni,
vaan tulit, Jeesukseni.
Kirkastit yöni päiväksi
ja nousit valokseni.
Oi aurinkoni, iloni,
lämmitä jälleen mieleni
armosi säteilyllä.
Näinpä.
Hyvää uutta vuotta. Ihan lievä rimakauhu on mielessä, kun ajattelen alkavaa vuotta. Siihen sisältyy varmaan taas läjäpäin uutta, ja vanhassakin on tekemistä. Ihan pikaisella miettimisellä tulee kuluneensta vuodesta mieleen paljon kaikkea, vaikkapa aika taajaan lähetetyt työ- ja apurahahakemukset (jatkohommia on tullut haettua nyt noin vuoden ajan) ja vanhemmuusrintamalla on muun muassa opiskeltu kaikki yhdessä Titanicin ihmeitä ja pyramideja ja linnoja.
keskiviikko 22. joulukuuta 2010
Pakkasta
Jäämme tänään lomalle. Kuten ennenkin, laitamme kuusen jalkaan, keitämmme sen iänikuisen hirvipaistin. Tänä iltana otamme vastaan yhdeksi yöksi miehen siskon puolisoineen ja marokkolaisine ystävineen. Marokkolainen tahtoo kokea aidon suomalaisen joulun. Siihen tuntuu tänä vuonna kuuluvan vanhanaikainen määrä lunta, täysikuu ja hurja pakkanen.
Nauttikaa kaikki talven kauneudesta! Pysykää kaikki sulina!
maanantai 20. joulukuuta 2010
Unta
Kotona on kaikkea matkan aikana kertynyttä tehtäväksi. Tämän päivän tavoitteena on lähinnä päästä illalla nukkumaan.
lauantai 18. joulukuuta 2010
Viimeisessä sessiossa
Tähän voi lainata muutaman vuoden takaista itävaltalaisen ilmastoneuvottelijan iskulausetta: ”Mitigation is the best adaptation”. Päästöjen hillintä on paras sopeutumistoimi.
Puhujaa huolestuttaa se, osaavatko yhteiskunnat oikeasti varautua ja sopeutua vaikkapa merenpinnan nousuun. Katsotaan vaikka New Orleansia, jossa tilanne oli aika hyvin tiedossa jo etukäteen. Olen varmaan ollut väärissä kryosfäärin alan sessioissa. Puhujan mukaan osassa niitä osan yleisöstä on pitänyt jäädä ulkopuolelle – kiinnostus jäätiköiden sulamiseen ja virtauksiin on ollut niin suurta.
perjantai 17. joulukuuta 2010
Päivät neljä ja viisi
(Kokousmatkojen aikana saa aina melko hyvin motivoitua itsensä työn jatkoihin, ja keskeneräisiin artikkeleihin saa hyviä viimeistelyideoita ynnä muuta. Tarkoitus olisi siis pyhittää tammikuu ihan vaan kirjoittamiselle. Helmikuusta eteenpäin tulee olemaan aika hektistä opetus- ja matkustusrintamalla, ettei sinne kannata jättää mitään pientä säätöä tärkeämpää, mitä artikkeleihin tulee.)
Eilinen meni puhtaasti turistina olemiseen. Kävelin jalat kipeiksi eteläisemmissä kaupunginosissa, paljon oli etelä- ja väliamerikkalaisia kauppoja ja ravintoloita. Ja kaupoissa tuli käytyä jonkin verran. Tänään piti vielä iltapäivällä mennä katsomaan merta, mutta saas nähdä. Sataa. Ehkä huomenna ehtisi aamusta, kentälle pitää mennä vasta reilusti puolen päivän jälkeen. Tänään pyrin pyörimään enemmän tai vähemmän koko päivän kokouspaikalla. Torstai ja perjantai ovat näköjään kaiken kaikkiaan vähän väsähtäneet ja rauhallisemmat päivät kokouksen kannalta, mutta on täällä silti väkeä mustanaan. Ilmastonmuutokseen sopeutumista olisi kuuntelulistalla.
Ja ennen kuin viikonloppu päättyy, menen kotiin. Siellä ovat saaneet arjen pyörimään hyvin, omalla tavallaan. Hyvä. Maanantain olemme pienimmän kanssa kotona ja istutaan sohvalla sylikkäin. Sitten pari päivää pitää hoitaa juoksevia asioita kuntoon, sitten voimme jäädä viralliselle lomalle koko sakki. Pääsen suoraan jouluvalmisteluihin – on joulujuhlaa ja puolison sisko miehineen vierailee, ja pitää ehkä vähän keittää ja paistaa. Mutta sehän on vain kivaa – kunhan aikaero ei iskisi kovin pahana siellä päässä. Täällä olen päässyt tosi vähällä (ehkä puolitoista vuotta ei-ihan-niin-häiriintymätöntä unta vaikuttaa unen laatuun kun saa nukkua hyvässä sängyssä ihan rauhassa!).
keskiviikko 15. joulukuuta 2010
Päivät kaksi ja kolme
”Silent elephant in the room”. Globaaliin ympäristönmuutokseen keskittyneet kirjailijat pitivät innostavia ja hauskojakin puheita. Puhetta oli siitä miten 50-luvulla päästiin säätelemään ilmansaasteita Englannissa, siitä miten arkeologian avulla voidaan tulkita nykyajan ihmisille muuttuvien ilmasto-olojen sosioekonomisia vaikutuksia, siitä miten geoinsinööritiede yrittää säädellä asioita joiden säätely voi käydä vaaralliseksi (onneksi pelastuimme joskus pohditulta mahdollisuudelta tuhota otsonikerros ikään kuin sodankäynnin muotona). Sessio oli mukava muistutus kaiken tieteellisyyden seassa – tätä työtä tehdään, jotta meidän uskomattoman upea planeettamme pysyisi edes liki sellaisena kuin ihmiskunta sen tuntee.
(Taas itää se ajatus, että vaikka suuri todennäköisyys onkin ettei mitään ilmastokatastrofia tapahdu, ei se silti ole lainkaan poissuljettua edes omana elinaikana. Ehkä se kodin varmuusvarasto ei ole niin järjetön asia ylläpitää. Ihan vaan mielenkiinnosta pohdittavaksi – jos sähköverkko on kuukausikaupalla nurin ja julkinen palveluverkosto kaatuu, miten kussakin kodissa pärjätään?)
Tiedosta menee valtavasti ohi kun istuu väärissä sessioissa tai ei jaksa enää seurata, mutta jospa jotain tarttuisi päähänkin. Tänään tulee oltua iltapäivä ja alkuilta oman posterin edessä ja muihin oman alan postereihin tutustumassa. Jospa pääsisi juttuun kollegoiden kanssa ja saisi taas intoa ja potkua töiden jatkoa ajatellen.
Keräsin messualueelta kassillisen julisteita, kalentereita, tarroja, magneetteja, kyniä, viivoittimia ja 3D-laseja ja muuta, mitä nelilapsisen perheen kotiin tuntuu uppoavan pohjattomasti. Sukulaislapsetkin saattavat saada osansa NASA-tarroista.
Eilen olin kryosfääritutkijoiden illanvietossa, missä jaettiin joku mitali jollekin naistutkijalle. Katselin ympäri huonetta, ja olin hellän huvittunut meidän ulkoasustamme, joka on niin tuttu, niin tuttu, ja jonka tunnistaa itsessään helposti. Väellä saattoi olla hiukan paremmin päällä, mutta kas, jalkaan olivat jääneet ne tukevat kengät, ja hotellilta oli lähdetty heilauttaen vanha ja virttynyt päiväreppu olalle. Ei oltu muistettu, että hiukset oli kampaamatta ja vain sitaistu niskaan huolimattomasti. (Alan käytännönläheisestä hienostelemattomuudesta kertoo se tapaus, kun koetimme jatko-opiskeluaikana etsiä nettisivulle hienoa ja ylevää sitaattia edesmenneen polaaritutkija Palosuon muistelmista 50-luvun Huippuvuoriretkeltä. Emme löytäneet yhtään! Jotenkin ”Aamulla oli vapaata aikaa, lähdimme ampumaan lintuja” ei istunut suunnitelmiimme.) Monilla meistä on perhe. Uraohjuksia tunnen vähän. Myös mitalin saanut nainen muistutti työn ja perhe-elämän tasapainottamisesta, ja tuntui olevan hirmu iloinen kolmesta lapsestaan. (Minun lapseni ovat pärjänneet kotona hienosti, pienintä myöten. Minä olen heistä hirmu iloinen!)
tiistai 14. joulukuuta 2010
Päivä yksi
Takana alkaa olla ensimmäinen kokouspäivä. Olen kuunnellut lumiesitelmiä, ja Obaman tieteellistä neuvonantajaa. Kokoukseen on ilmoittautunut 19 000 ihmistä! Yhtä aikaa onkin menossa yli 20 puhesessiota, ja posterisessiot päälle. Paitsi puhtaan tieteellisiä (avaruustutkimuksesta geologiaan ja biogeotieteisiin), vähintään yksi sessioista on kategoriassa opettaminen, tiedottaminen, politiikka. Onhan tämä uuden tiedon runsaudensarvi.
Ja onhan Yhdysvalloissa paljon mälsää, mutta kun on täällä viikon kerran kahdessa vuodessa voi nauttia yltäkylläisyydestä ja menon rentoudesta. Kaupoissa, hotellissa ja ravintoloissa ei tarvitse jännittää – omalla aksentilla pärjää, kysellä voi eikä silti ole idiootti, voi hymyillä ja toivottaa hyvää päivää. Ja kaikki kysyy miten menee.
On helpottavaa, kun kokous on kaupungissa ja jopa rakennuksessa, jossa on ollut ennenkin. Jalat löytävät samat reitit kuin kaksi vuotta sitten, ja jopa ihana levykauppa ja sen käytöstavat ovat tuttuja. On myös helpompi reissuta, kun ei ole raskaana. Jaksaa kävellä, eikä koko ajan tarvitse olla syömässä tai nukkumassa. Kotonakin alkavat olla terveitä. Voin nauttia hyvällä omatunnolla.
Päivä nolla
12.12.2010, sunnuntai
Odottelemme pääsyä KLM:n Florence Nightingalen kyytiin.
Tähän mennessä on jonotettu ihan vähän Helsingissä, matkatavaran jättöön ja turvatarkastukseen. Sisäänkirjautuminen onnistui jo illalla myöhään, koneella, ilman jonoja. Sitten Amsterdamissa jonotettiin huolella passintarkastukseen ja ennen koneen varsinaiselle portille pääsyä vielä turvatarkastukseen. Ennen USAan pääsyä pitää jonottaa vielä tullin karjamarkkinoilla siellä päässä.
Tässä portille tultaessa oli ihan uusi toosa käytössä, sellainen kokovartaloskannaus ja sen jälkeinen ”ruumiintarkastus”, jossa todettiin että kyllä, se toinen keltainen läikkä oli kengän solki ja se toinen oli rintaliivien kiinnike.
On syytäkin olla tarkka. Eilen kun pakkasin, soi puhelin. Matalaääninen, venäläisellä aksentilla puhuva nainen sanoi: ”You are flying tomorrow to San Francisco? My boyfriend forgot his meteorite. Could you take it to him?” Terrorismihälytys! Mutta hei, sehän on ystävämme meteori- ja kraatteritutkija, jonka autoakin olen lainannut, ja joka on ollut kanssamme hiihtämässä useita kertoja. Ei hätää.
Kotona ovat enää vähän kuumeessa. On luonnollista, että kolme kuudesta saa kuumepiikin, juuri kun perheen äiti on lähdössä pitkään odotetulle reissulle. Voi kuinka kiitollinen olen siitä, että on luottamus puolison osaamiseen kunnossa!
Koneeseen jonottaa tutun habituksen omaavaa väkeä, selvästi samaan koneeseen menossa. Yhtään suoranaisesti tuttua naamaa en ole vielä nähnyt.
Mietin mitä muuta sitä kantaa mukanaan kaukomatkoilla kuin meteoriitinkappaletta. Kun katsoo toisia, tuntemattomia, ajattelee heitä toki oman etnisen taustansa edustajina. Ehkä sukupuolen ja ikäryhmän myös. Monilla uskonnollinen suuntautuminen paistaa läpi pukeutumisessa (oma tylsä keskijakaus on myös jotain sukua perisavolaiselle körttikampaukselle, mutta sitä ehkä harva maailmalla tietää). Ammatti voi joillain näkyä, ja perhestatus. Mutta kovin paljon yksilöllisemmäksi harva pääsee.
torstai 9. joulukuuta 2010
Irti
Kotona juttelen lähdöstäni ja tulevasta poissaolostani isompien lasten kanssa, ja heidän ensi viikon menoistaan ja kouluasioistaan. Pienimmälle koetan kertoa, että tulen olemaan muutaman päivän poissa, mutta että isä on kotona ja hoitotäti on sama kuin aina ennenkin. Puolisolle koetan olla listaamatta kaikkia itsestään selviä, ison perheen vanhemman hyvin hallitsemia asioita (Katso että lapset pesevät hampaansa! Muista tarkistaa kolmasluokkalaisen läksyt! Eskarilainen ei ikinä löydä aamulla sukkia! Pienimmäinen haluaa syödä itse eikä enää vauvaruokaa!).
Tavallaan terveellistä ottaa tarpeeksi iso irtiotto kaikesta tästä.
Ja ne matkalukemiset. Robert Harrisin Enigma, suuri sotasalaisuus ja Ilkka Remeksen uusin. Matkalta tarttunee mukaan uusin Lee Child. Näillä mennään.
keskiviikko 8. joulukuuta 2010
Kuinkas tässä näin - ?
Olemme jo monta viikkoa sitten tehneet yöasioissa sellaisen kompromissin, että yöllä ei tosiaankaan saa maitoa, mutta että äidin ja isän viereen voi mönkiä nukkumaan jos siltä tuntuu. Käänsimme pinnasängystä esiin sen puolen, josta sahattiin kymmenen vuotta sitten kaksi pinnaa pois jotta lapsi pääsee sängystä ulos tarvitsematta kiivetä ja pudota päälleen, ja vedimme pinnasängyn kiinni parisänkyyn. Järjestely on toiminut aika hyvin (jos ei edellisessä kappaleessa kuvailtuja satunnaisia päiväunilipsahduksia lasketa) eikä yömaidoista ole tullut sotaa. Mutta entä kun heräsin joku yö sitten siihen, että kello on kolme, pienimmäinen nukkuu vieressäni, ja imetän häntä. Kuinkas siinä niin kävi? Mitään muistikuvaa ei ole edeltävistä tapahtumista.
Muistanette, että aioimme seurata ilmalämpöpumpun käytön ja käyttämättömyyden vaikutuksia sähkönkulutukseen. Nyt on pidetty sitä välillä päällä ja välillä pois, ja pumpun ollessa pois päältä lisäilty siis lattialämmitystä ja säädetty pattereita hiukan isommalle. Sää on ollut koko ajan sama, ja puita on poltettu olkkarin uunissa noin joka päivä. Tulos: ei mitään sähkönkulutuksellista väliä sillä, onko ilmalämpöpumppu päällä vai ei. Ja oikeastaan ilman sitä on jopa hiukan lämpimämpää, sillä ison eteisen lämmin laattalattia antaa jalkapohjille lämmön illuusion – jonka taas pumpun aikaansaama vieno tuulenvire tehokkaasti tuhoaa. Kuinkas meidän kalliihkossa investoinnissa näin kävi?
Olen aina suhtautunut homeopatiaan kuin huonoon vitsiin. Mutta nyt on taas talvi, ja yökasteluun taipuvalla pojalla vuoden hankalin aika. Monet ovat saaneet merkittävää apua vaivaan klassiselta homeopaatilta. Huomaan harkitsevani asiaa vakavasti. Kuinkas tässä NÄIN kävi?
Ja hyväksi lopuksi: olin luullut, että tähän ikään ja virkaikään mennessä on tullut jo totuttua katkolla oleviin rahoituksiin, ja että kykenen odottamaan päätöksiä rauhallisin ja luottavaisin mielin. Mutta nyt kun osa rahoituspäätöksistä on jo tullut enkä ole vielä saanut killinkiäkään, huomaan huolestuvani ja ehkä hiukan jopa ahdistuvani. Entä jos rahoitus ei jatku? Entä jos oma armas ammattialani ei enää tarvitse minua? Löytyykö syytettäväksi ketään tai mitään muuta kuin oma tosi laiska julkaisutahtini? Tähän saakka en ole edes pohtinut ulkomaisten tutkimuslaitosten post doc –paikkojen hakemista. Käyköhän tässä vielä niinkin, että sellaista päätyy hakemaan, ja samalla tunnustamaan ammattiminällä olevan itselle tosi iso painoarvon?
tiistai 7. joulukuuta 2010
Matkalaukku auki
Minulla on omaan reissuun enää muutama päivä. Lauantaina illalla siirryn junalla Helsinkiin, sunnuntaina anivarhain itse matkaan. Liput, hotellit, posterit, esitteet ynnä muut ovat kunnossa. Kokouksen aikataulua on tarkasteltu ja jonkinlainen "lukujärjestys" (paljon lumiasioita, hiukan ilmastopolitiikkaa ja ilmastomallinnusta, yleisöluentoja) on kasassa. Ainakin yhden tutun kanssa on jo tehty treffit. Ostoslistakin on olemassa. Ja matkalaukkua ei ole laitettu kaappiin puolison tavaroiden jäljiltä.
lauantai 4. joulukuuta 2010
Peace on earth
Näillä näkymin näyttää siltä, että puoliso pääsee ilmastomatkaltaan kotiin kaikista lakoista huolimatta. Olisi tietenkin ihan kiva.
Huomenna on toinen adventtisunnuntai. En kirjoita mitään ylevää tai hempeää joulunaikaista rno- tai musiikkitervehdystä. Liitän tähän lukioaikana suositun punkbändi Bad Religionin kertosäkeen kappaleesta I want to conquer the world. On soinut autossa menneellä viikolla, ja päässä myös. Asenne on vilpitön ja aito, mutta esitys ja sanoitukset viedään sen verran yli, ettei kukaan vahingossakaan pääse pilkkaamaan tahattomasta naiiviudesta. Saa yhtä hyvälle tuulelle kuin lukioikäisenä.
And I want to conquer the world,
Give all the idiots a brand new religion,
Put an end to poverty, uncleanliness and toil,
Promote equality in all of my decisions
I want to conquer the world,
Expose the culprits and feed them to the children,
I'll do away with air pollution and then all save the whales,
We'll have peace on earth and global communion.
I want to conquer the world!
torstai 2. joulukuuta 2010
Luettu ja väsätty
Posteria väsätty, sellaista hurjan suurta johon mahtuu paljon kuvia ja kaavioita ja taulukoita ja tekstiä - mutta ei liikaa, ei liikaa.
Kotona tehty kokeellista energiankäyttötutkimusta. Uskallanko edes sanoa ääneen, mutta minusta on alkanut tuntua ettei suuresti hypettämäni ilmalämpöpumppu ole ideaalinen ratkaisu ainakaan meidän rintamamiestaloomme. On niin sekalaiset lämmitysjärjestelmät kun on sähköpattereita, varaavia sähköllä lämpeneviä tulisijoja, oikea tulisija ja vielä neljäsosa alakertaa lattialämmityksellä. Kirjasin ylös päivittäistä sähkönkulutusta ja väänsin eilen pumpun pois päältä. Pattereita hiukan isommalle ja lattialämmitystä myös. Tällä hetkellä talossa on vähintään yhtä lämmintä kuin pumpun kanssa. Kerron kohta, lisikö sähkönkulutus vai peräti laski.
keskiviikko 1. joulukuuta 2010
Eri ovelle
Nuorimmaisen hoitotäti on tehnyt muuttoa koko syksyn. Heidän nuorimmaisensa lähtee armeijaan ja sitä tietä omaan huusholliinsa, eikä hoitotäti puolisoineen tahdo huolehtia enää omakotitalosta. Me olemme pitäneet sormia ja varpaita ristissä jotta muutto suuntautuisi samalle alueelle, eikä vaikka Köhniöön tai jonnekin naapurikuntaan. No, muuttavathan he, ainakin kolmesataa metriä. Eilen olivat hoitoryhmän kanssa kerrostalolla jo leikkimässä, itsenäisyyspäivän tienoilla täti pitää pari ylimääräistä päivää muuttovapaata, ja sitten päästäänkin soittamaan uuden oven ovikelloa aamuisin. Tämä on meille hyvä uutinen, kun vaihtoehto oli hoitomatkan radikaali jatkuminen tai vielä todennäköisemmin uuteen hoitoryhmään ja uuden tädin hoiviin sopeutuminen. Nyt hoitomatka jatkuu ehkä sen verran, että viejän kannattaa lähteä töihin samalla eikä palata jalkaisin kotiin pakkaamaan reppua ja hörppäämään aamukahveja loppuun.
Niin, ja Cancunia en ole jaksanut seurata yhtään. Kaipa ne ilmoittavat, jos jotain merkittävää tapahtuu.