tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ei o totta, tai siis on, mutta ei o oikein

Luen Michael Lewisin kamalaa kirjaa "Flash Boys - Kapina Wall Streetillä". Tämä on tositarina, ja siksi kamala. Kirjassa yritetään edes vähän selittää miten toimii nykyinen pörssikauppa, etenkin ultranopea kaupankäynti.

Pistää vihaksi! Osakekeinottelu ei koskaan ole ollut mielestäni niitä kunniakkaimpia tapoja tienata rahaa, ja pankit, lainanmyönnöt, korot, osakkeet, veroparatiisit ja mitä näitä nyt ovat nostavat verenpainetta ja jotenkin muistuttavat mieleen kapitalismin perimmäisen kierouden ja sen että eihän kukaan RAHAA oikeastaan tarvitse, vaan esim. ruokaa, ja hyvä niin, siellä eihän RAHAA oikeasti ole edes olemassa.

Mutta olemattomalla asialla, tai sen puutteella, voi toki olla todellisia seurauksia: konkursseja, asunnottomuutta, eläkeläisiä joilla ei ole varaa lääkkeisiin, pakolaisia joilla ei ole varaa olla hukkumatta Välimereen. Ja pienempänä esimerkkinä kaltaiseni apurahatutkija joka pyörittää talouttaan euro kerrallaan.

Ja sitten on nämä ultranopeat, jotka toisten tekemien kauppojen aikana HUIS-HAIS-VIPS-VAAN tienaavat miljoonia vuodessa. Rahaa, jota ei tosiaankaan tarvitsisi ollakaan.

Argh!!

Ei kommentteja: