Ai oikeesti vai?
No näin se on.
JAMK:n viimeisen opintojakson viimeiset lähipäivät: zoomissa. Kun ihmiset ovat kuukauden verran jo opetelleet näitä eri työkaluja ja niissä luontevasti olemista, kaikki sujui yllättävän hyvin. Itse kaipaan edelleen fyysistä läheisyyttä ollakseni aidosti luova. Tai sitten mahdollisuutta liikkeeseen. Tälle viikolle onkin sovittu puhelinpalavereja jotta voi samalla kävellä.
Nuorimmainen innostui taekwondosta. Katsoo videoita youtubesta ja opettelee. Katsoimme että Jyväskylästä löytyy yksi seura, jonka alkeiskurssille voi mennä 11-vuotiaat ja aikuiset yhdessä. Harkitaan asiaa esimerkiksi joulun jälkeen!
Jos olen oikein ymmärtänyt, kotona on viimeksi kulunut kuukausi istuttu lähinnä siksi että uudesta taudista kertyisi tarpeeksi tietoa ja kokemusta, jotta järkeviä päätöksiä päästäisiin tekemään. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että maat ovat hiljalleen avautumassa. Ehkä koulut avautuvat ennen kevätjuhlia?
Ministerit pitivät perjantaina historian ensimmäisen lapsille suunnatun tiedotustilaisuuden. Olihan se hieno ajatus ja toimikin hyvin - ainakin aikuinen jaksoi seurata sitä koko tunnin. Kohderyhmälle vartti oli tarpeeksi. Ennen vappua ministerit lupasivat antaa tietoa koulujen avautumisesta.
Exit-strategia tarkoittaa suunnitelmaa siitä miten rajoituksia lähdetään hiljalleen purkamaan ilman että a) talous ja ihmisten yleinen hyvinvointi kärsii liikaa mutta b) tauti ei lehahda uudelleen pahana. Tästä riittääkin puhetta. Nyt erityistilanne on muuttunut tavallaan arjeksi ja hallintopuolella uskalletaan jo varovasti alkaa olemaan erimielisiä. Erilaisia näkemyksiä esitetään monelta taholta.
Saska Saarikosken teksti kokoaa yhteen eri vaihtoehtoja. WHO varoittaa että laumasuojasta ei ole tietoakaan. Keskisuomalaisessa emeritusprofessori ja paikallinen politiikkavaikuttaja Mauno Vanhala avaisi Suomen ja antaisi viruksen hoitaa hommansa. Moni ei tätä näkemystä sulata.
Itse toivon poikkeustilalle pientä löysäystä, esim. koulujen ja ravintoloitten osittaista avaamista loppukevääksi, ja lupaa pienimuotoiseen kesämatkailuun ainakin maakunnissa. Mutta toivon että pääosa rajoituksista kuitenkin pystyy voimissaan. Ulkomaanmatkustelu ja isot tapahtumat voisivat pysyä tauolla vaikka loppusyksyyn asti.
Tietty näistä olisi hyvä saada jotakin ylemmän tason ohjeistusta vaikka WHO:n taholta tai edes EU:n tasolta. Sitten pienet ja paikalliset, vaikkapa meidän tutkimushankkeet, tietäisimme mitä tehdä esim. syys-lokakuulle suunniteltujen tapaamisten kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti