Ainesosina perhe-elämä, yhteiskunnallinen(kin) pohdinta, luonnontutkimus ja kirjafriikkeys.
perjantai 29. tammikuuta 2010
Pakkasten aikana
Pakkasten aikana meni alapohjassa lämminvesiputki jäähän, ja aukesi tänään ihanan putkimiehemme toimesta. Ensi talveksi on varauduttava! (Ja tämän talven pakkasilla jätettävä vesi tippumaan yön ajaksi.)
Pakkaspäivinä laadittiin myös akatemian hakemusta niin että höyry nousi, ja nyt se on lähetetty arvostelevien arvioitsijoiden armoille. Peukut pystyyn!
tiistai 26. tammikuuta 2010
Maailmamme muuttuva kuva
***
En yleensä harrasta meemejä, mutta tämä Pastorin blogista lainattu on niin mainio, etten voi mitään. (Niin kuin huomaatte, teen hirmu ahkerasti sitä hakemusta enkä ollenkaan bloggaa tai muuta turhaa). Idea on siis vastata kysymyksiin työhuoneesta löytyvien kirjojen nimillä. Minulla tämä oli helppo tehtävä, sillä työhuoneessa ovat paitsi työkirjat myös kaunokirjallisuushyllymme.
1. Oletko mies vai nainen? Hiljainen tyttö
2. Kuvaile itseäsi? Arctic flora and fauna
3. Kuinka voit? Stress waves in solids
4. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi? Maailmamme muuttuva kuva
5. Mihin haluaisit matkustaa? Britain & Ireland
6. Kuvaile parasta ystävääsi? Tulisen järjen aika
7. Mikä on lempivärisi? Wild harmony
8. Millainen sää on nyt? Taikatalvi
9. Mikä on mielestäsi paras vuorokaudenaika? Ennen keskiyötä
10. Jos elämäsi olisi tv-ohjelma, mikä sen nimi olisi? Kosmokomikkaa
11. Mitä elämä sinulle merkitsee? Tuntematon totuus
12. Millainen parisuhteesi on? The Worlds of Space
13. Mitä pelkäät? Sadan vuoden yksinäisyys
14. Päivän mietelause? Jyviä ja akanoita
15. Minkä neuvon haluaisit antaa? Ken kulkee hän näkee
16. Miten haluaisit kuolla? Lumen valossa
17. Mottosi? Surrealismin manifesti
(Hyllyssä oli muuten kaksi eri kirjaa, joiden nimi oli Ikiyö…)
Meillä asuu jääkiekkojoukkue
...kuten kuvasta näkyy. Olin itsekin luistimilla viikonloppuna, joten kylppäristä löytyivät neljät kuivumassa olevat menopelit. Edellisestä kerrasta oli pari vuotta, eli luistelin hiukan kovempaa kuin viisivuotias. Kahdeksanvuotiaan kannoilla pysymisestä ei ollut toivoakaan. Kahdeksanvuotias osaa muuten käyttää luistelun yhteydessä sellaisia sanoja kuin komposiittimaila, ja hän tietää kumpikätisellä mailalla haluaa pelata ja kypärässä saisi mieluusti olla suojaristikko (niin näyttäisi tosimieheltä).
maanantai 25. tammikuuta 2010
Vaihdoksia
Viikonloppuna vaihdettiin yläkerrassa järjestystä. 11-vuotias sai oman huoneen ja pojat muuttivat yhteiseen "poikien huoneeseen". Onpa kerrankin kaiveltu villakoirat, pikkulegot, akkarit ja pikkuhousut pois sänkyjen alta. Tuntuu tuoreelta ja puhtaalta vielä hetken, ja leikitkin maistuvat eri lailla kun tavarat ovat eri järjestyksessä ja löytyvät ehkä (hetken) paremmin. Ihanaa kyllä, osa kaapeista löytyneistä ja pieniksi käyneistä vaatteista lähtee oikeasti pois eikä ihan kaikkea ole tarvis säästää kasvavia pikkusisaruksia varten. Esimerkiksi viisivuotiaalta jääviä, selkeästi pojan vaatteita ei ole tarkoitus enää säästää. Parhaimmiston laitan Netcycleriin, koekäytössä olevaan tavaranvaihtopalveluun. Huonoimmisto menee roskiin ja siltä väliltä olevat tuttaville tai UFFille.
Jos ketä kiinnostaa tuo Netcycler, kertokoon vaikka kommenttilaatikossa. Siihen pääsee toistaiseksi mukaan vain kutsulla. Voin kutsua ilomielin.
keskiviikko 20. tammikuuta 2010
Töiden parissa
On tammikuun loppupuoli eli suuri osa akateemisesta maailmasta nikkaroi hakemuksia Akatemialle (kuuluu vuodenkiertoon kuten jäiden lähtö tai ensilumi, joskin ennustettavampana). Itsekin olen mukana hakemuksen kirjoittelussa, saman kuin viime vuonna. Saattaa blogin parissa vietetty aika kutistua reilun viikon ajan.
maanantai 18. tammikuuta 2010
Kirja-arvioita I
Huippuunsaviritetyn koukuttavaa salaliittolaistekstiä, kirjallisesti kömpelö ja naurettavuuteen asti jännitystä nostava; hän kääntyi käytävän päässä vasempaan ja – käytävä jatkui hänen edessään!
Ilkka Remeksen Isku ytimeen
Häiritsevästi samansorttinen kuin Isomäen edellinen. Ydinjätettä, rahtilaiva ja roistoja. Loppukiitoksissa Remes kertoo tehneensä tämän kirjan aivan uudella tavalla. Äkillisistä juonenkäänteistä päätellen ehkä tapa oli ”valitse oma seikkailusi” –tapa?
Risto Isomäen Jumalan pikkusormi
Ideat ja vaihtoehtoisten energiantuottotapojen kuvaus kiinnostavia, mutta miksi liimata päälle tarpeettoman väkivaltaista rymistelyä ja kovapintaisia turvallisuuseksperttejä?
Mikkel Birkegaardin Libri diLucan arvoitus
Liepeessä sanottiin, että Ruusun nimi kohtaa Da Vinci koodin. Jaa? Ehkä Viisikko kohtaa Harry Potterin?
Listan ulkopuolelta olen aivan tohkeissani Steven Hallin kirjasta Haiteksti. Jännä, tuore, kiehtova. Sananmukaisesti kirjallinen seikkailu. Mieleen tuli tunnelmia Liisasta ihmemaassa, Lumen tajusta, Calvinon ärsyttävästä Jos talviyönä matkamies, Alkumetsästä. Kuitenkin se oli jotain ihan muuta. Nauruhermoja ja mielikuvitusta kutkuttivat keltaisilla sivuilla täytetyt tynnyrit ajatushain painolastina ja monet muut jutut. Lukekaa se, ja kertokaa minullekin mitä siinä oikeastaan tapahtui. Miksi sillä ei ollut alkukohtauksessa niitä sanelukoneita suojanaan? Mitä lopussa oikeastaan tapahtui? Oliko Clio siis kuollut vai elossa? Häh?
**
Meillä oli eilen kuusi tyttöä synttäreillä. Kivaa ja meluisaa oli. 11-vuotiaat ovat jännästi ei-enää-pikkulapsia mutta ei oikein kunnolla vielä varhaisnuoriakaan. Rymyäminen tasapainoesteillä ja kindermunat sopivat yhtä hyvin kuin Michael Jackson kännykästä soitettuna tai sellainen teinimäinen kikatus.
perjantai 15. tammikuuta 2010
Eilen – piparitaikinaa ja muuta
Taas on vuosi pyörähtänyt ympäri ja vanhimmaisella on synttärit. Se täyttää jo 11. Teimme eilen myös piparitaikinaa sunnuntaista juhlaa varten. Siis ei siellä taikinaa syödä, vaan piparitalo. Vieraita tulee kuusi. Näytellään pantomiimia ja suoritetaan pikkuveljien avustuksella Wipeout –rata (syvä huokaus tähän kohtaan).
Mitä kaikkea eilen tehtiinkään! Aamu alkoi hammasvalujen oton merkeissä oikomislääkärillä. Meillä on neljä lasta jotka ovat perineet isältään suuret hampaat ja pienet alaleuat. Oikomishoito tullee meille tutuksi seuraavan viidentoista vuoden aikana (uusi huokaus).
Haitilla oli eilen kurjaa ja taitaa olla pitkään tästä eteenpäinkin. Ja oma pankkitili kaiken pohjoismaisen hyvinvoinnin ylläpidon ja elämystehtailun jälkeen nollilla eikä muka mahdollisuutta auttaa. Äh.
torstai 14. tammikuuta 2010
Konttaava lapsi
tiistai 12. tammikuuta 2010
Männä vuosi
Vuonna 2009 on tullut touhuttua yhtä sun toista. Töissä on käyty ja äitiyslomalla oltu. Lapset ovat käyneet koulussa ja kerhossa ja harrastuksissa ja kasvaneet kohisten. Yksi lapsista on jopa syntynyt - se on tärkeä etappi ihmisen kehityksessä.
Päivittäistavarakaupoista olemme näköjään kantaneet ruokaa kotiin noin 6000 euron verran. Kuulostaa paljolta, mutta pankille olemme maksaneet asuntovelkaa yli 13 000 euroa, jos korotkin huomioidaan, muista veloista puhumattakaan. Säästöön on jäänyt hiukan yli 1000 euroa ja tämä on kokonaan puolison ansiota. Minulla on säästössä nolla euroa (jos nyt ei lasketa Ghana-projektin killinkejä).
Ruokaa – aamupalat ja muut mukaan lukien - on laitettu ja syöty kotona noin 1500 kertaa. Ja siivottu jäljet ja pyyhitty roskat pöydältä ja selkottu tiskit ja muuta. Ei ihme, että se homma välillä tympii. Pyykkiä on pesty varmasti 300 kertaa. Siivoaminen jää ehkä jonnekin 20 kerran kieppeille. Roska-astiat meiltä on tyhjennetty joka toinen viikko, ja kyydissä on ollut joka kerran noin viisi pussillista sekajätettä. Tästähän tulee pikaisella päässälaskulla 125 pussillista.
Jos menemme hiilijalanjäljen pohtimisen suuntaan, perheen elämä alkaa kuulostaa masentavan kuluttavalta, vaikka muka ympäristövalveutuneita olemmekin. Sähköä on kulunut noin 22 800 kilowattituntia. Enemmän kuin viime vuonna ilmalämpöpumpusta huolimatta – on tosin ollut paljon kylmempääkin. Huojentavaa on se, että sähkö on norppasähköä. Kalenteri kertoo, että olemme olleet erilaisissa reissuissa yksin tai yhdessä vähintäänkin 40 kertaa. Autolla on ajettu järkyttävät 40 000 kilometriä (melkein). Lentokilometrejä en uskalla edes laskea, sillä perheenjäsenet tekivät yhteensä kymmenkunta lentoa. Hankintojakin on tehty kun vasta toista vuotta taloa asutamme.
Hyvä olisi rauhoittaa elämää ja keskittyä vähäostoisuuteen. Vaikea nähdä tämän tapahtuvan, jos samanlaiset työkuviot jatkuvat ja palkkaakin tulee.
Mitäs muuta kuluneesta vuodesta voisi sanoa? On kasvatettu lapsia, luettu, maattu sohvalla, opeteltu soittamaan, halattu, nauraa räkätetty iltapalapöydässä, muistaakseni rähisty ja itkettykin. Monipuolinen, täysi vuosi takana.
maanantai 11. tammikuuta 2010
Lauhtui
perjantai 8. tammikuuta 2010
Pakkas-gear
Maksamaton mainos: ruotsalaisella Taiga Companylla on mahtavia moninkertaisesta gore texistä tehtyjä ammattivaatteita, joissa on mm. paljon heijastimia, isoja taskuja ja irrotettavia vuoria. Kun puoliso oli Helsingin rautatieasemalla ko. vaatteisiin pukeutuneena, joku mummu tuli kysymään miltä raiteelta se Kouvolan juna lähtee. Tällaisen vaatevaraston hankkiminen vaatii vaan jonkin verran rahavaroja, eli olen kiitollinen yhdestä uran varhaisvaiheen apurahasta josta osan saatoin käyttää nimenomaan Taigan vaatteiden tilaamiseen.
PS. Äidin yli 80-vuotias sukulainen oli soittanut ja sanonut että hän ei kyllä usko että se lämpenee. Kerrataan vielä. Vaikka ilmasto olisikin muuttumassa keskimäärin lämpimämpään suuntaan, muutos ei näy samalla tavalla joka paikassa tai joka vuonna. Satunnainen vaihtelu tulee säilymään aina, ja on arvioitu että jatkossa vuosien väliset erot jopa kasvaisivat.
torstai 7. tammikuuta 2010
Mitä vauva syö
keskiviikko 6. tammikuuta 2010
Joulusaalista
Perheeseemme meni tai perheestämme lähti paljon kirjallisuutta joulun aikaan, sekä hyvää että huonoa. Lahjaksi annoimme oikeastaan vain Ursula Le Guinin kiitellyn Lavinian, jonka haluan jossakin vaiheessa itsekin lukea. Lahjaksi saimme vaikka mitä, ja puolison lahjakortilla ostimme koko läjän lisää, sellaista kertakäyttökirjallisuutta. Saaliina on siis Dan Brownin Kadonnut symboli, Ilkka Remeksen Isku ytimeen, Risto Isomäen Jumalan pikkusormi, Terry Pratchettin Nation, Anna Janssonin Hylynryöstäjä, Ian McEwanin Lauantai sekä Mikkel Birkegaardin Libri di Lucan arvoitus. Voin raportoida luku-urakan jälkeen millainen viihdyttävyysarvo ja vastaavasti kestävyysarvo kirjoilla tuntuu olevan…
Lapset saivat vain kestävää kirjallisuutta. Kymmenvuotias sai Eric Knightin Lassie palaa kotiin ja Philip Pullmanin Kultainen kompassi. Seitsenkuinen sai aiemminkin kehumani Me kaikki synnymme vapaina (ihmisoikeuksien julistus lapsille). Kahdeksanvuotias olisi saanut mummun kirjahyllystä omaksi Edgar Rice Burroughsin Tarzan apinain kuningas, ellen olisi piilottanut pakettia liian hyvin joulun alla.
Puoliso antoi monta mukavaa levyä: The Arkin In lust we trust, Bo Kaspers Orkesterin 8, Isaac Hayesin kootut, musiikin elokuvasta Grease, brasilialaista bossa novaa ja Rasmuksen ekan. Nyt pitää ajaa paljon autolla kun on hyvää autoilumusiikkia.
Olimme vuodenvaihteessa viikon verran mummulassa elikäs äitini luona. Oli mukavaa olla yhdessä, etenkin oli mukavaa nähdä miten vauva toi iloa mummulle. Toki muutkin lapset, mutta vauva ei melskaa ja juokse ja nujua niin kuin pienet pojat välillä… Nähtiin sukua. Välillä oli kylmää. Ehdin kirjoittaa näitä juttuja, myös rästiin jääneitä. Puoliso ja hänen entinen tsekkiläinen kollegansa, nykyinen hiihtokaverinsa olivat suunnitelleet samaan syssyyn hiihtokeikan pohjoiseen. Ottivat kymmenvuotiaan etukäteissynttärilahjaksi mukaan. Tsekkiläinen PIN-koodi –autoineen (katso tarinaa täältä…) tuli päivä oman tulomme jälkeen ja kolmikko lähti saman tien jatkamaan pohjoiseen. Hiihtivät ja viettivät kaamosta. Kymmenvuotias oli ollut jo oikein hyvä kumppani, hiihtänyt isäänsä lujempaa ja jaksanut aikuisten lailla. Kotiin tultua saimme valuttaa kuumaa vettä aika tavalla ennen kuin kylmävesiputki suostui päästämään vettä läpi, mutta onneksi pakkanen ei ollut tehnyt suurempia tuhoja poissa ollessamme. Ennen ensi talvea on parannettava omaa vesihuollon talvenkestävyyttä.