keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Eläinkunnan tuotteiden korvikkeita, nirson lista

Silloin kun minulla on viime aikoina ollut aikaa laittaa ruokaa, olen pyrkinyt tekemään joka kerran myös jonkin kokeellisen yritelmän siitä voisiko jonkun eläinkunnan tuotteen korvata ruoanlaitossa kasviperäisellä. Nämä eivät ole olleet kovin kunnianhimoisia kokeiluja - esim. olen kokeillut maistuvatko letut edelleen hyviltä, jos korvaa yksittäin maidon tai kananmunan jollakin muulla. Arkikäyttöön ei pääse kuin sellainen korvaava tuote, joka on oikeasti yhtä hyvä tai parempi kuin alkuperäinen. Motiiveja on kolme: kokeilunhalu (vegaaniystävien kirittämänä, tietenkin), matalan profiilin viherpiperrys (helposti ja huomaamatta hiilijalanjälkeä edes vähän pienemmäksi) ja huushollauksen helpottaminen (useat korvaavista tuotteista säilyvät ns. ikuisesti kuivakaapissa).

Tässä lista, toistaiseksi lyhyt, nirson kun on. Toivottavasti pitenee kun kokeilut jatkuvat.
  • KAURAKERMA maistuu yhtä hyvältä tai vähän paremmalta esim. kanakastikkeessa kuin tavallinen ruokakerma. Ruoan rakenne ja olemus pysyvät myös ennallaan.
  • KAURAMAITO toimii lettutaikinassa ihan samalla lailla kuin tavallinen maito, ainakin kun kananmunat ovat edelleen mukana. Soija- ja riisimaitokokeilut eivät olleet ihan yhtä onnistuneita.
Lisäksi:
  • Tex mex -tyyppisissä ruokalajeissa meillä ovat jo kauan korvanneet jauhelihan SOIJAROUHE-PAPUPÖPERÖT. Jauheliha vaan ei tunnu istuvan esim. tortillan täytteeksi. Pöperössä voi olla mukana valkoisia, ruskeita tai kidneypapuja, mielellään useampaa kuin yhtä sorttia.
  • Omassa aamupalassani olen huomaamattani korvannut tavallisen hedelmäjugurtin vastaavalla SOIJAJUGURTILLA, tykkään siitä sitruunan makuisesta. Ja maustamaton soijajugurtti toimii tavallisen luonnonjugurtin tavoin smoothieissa ja vastaavissa.
  • TOFU- TAI KAURAJÄÄTELÖ on minusta samanlaista kuin maidosta tehty. Valikoima vaan on suppeampi. Oi nami kun on hyvää se suklainen kaurajäätelö.

Ei kommentteja: