keskiviikko 30. elokuuta 2017

CAS ja Skam

Hiukan kevyempiin teemoihin kaiken maailmanparannuksen jälkeen.

On niin hauskaa, kun taloudessa on kaksi lukiolaista! Ja kun ne ovat vielä samassa koulussa, saan seurata sivusta puhetta opettajista, kurssivalinnoista ja muusta vastaavasta. 16-vuotiaskin selvästi kasvoi lukioon mentyään (vaikka aamuhoputusta tarvitsee edelleen).

18-vuotias on aika mainio. Hän oli viikonloppuna kipeä ja sängyssä eikä kuulemma pystynyt juurikaan auttamaan huonekalujen rahtaamisessa alakertaan. Mutta naps, yhtäkkiä tyttö oli alakerrassa täysissä pukeissa. "Minä menen Lillille*. Minulla on jo parempi olo."

IB-lukiossa on myös sellainen ihme kun CAS. Eli lukiovuosien aikana kerätään omalla ajalla tunteja, jotka menevät karegorioihin "creativity", "activity" ja "service". Hurjan kätevää! Yhtäkkiä teini oikein hakee mahdollisuuksia tehdä yleishyödyllisiä asioita. Siellä on tosin myös TOK eli Theory of knowledge. Sitä tyttö ei juuri arvosta. Fysiikkaa, matematiikkaa ja kemiaa meillä sen sijaan lasketaan pää höyryten. Lähinnä keittiön pöydän ääressä. Tai meidän sängyssä. Joka siis saatiin kuin saatiinkin siirrettyä alakerran remontoituun työ-makuuhuoneeseen.

Lasten mielestä muutos on ihan mahtava. Aikaisemmin huone oli työ-leikkihuone, ja nytkin meidän sänkyyn on hyvä kaatua painimaan, tekemään kuperkeikkoja, pelailemaan, tai ihan vaan makoilemaan. Huone on aika valmis ja siitä tuli mukavan siisti ja avara. Haittapuolena on se, että suuri osa kirjallisuudesta valtaa lasten huoneiden hyllyjä, mutta minkäs teet. Verhot vielä tarvitaan, ja yksi jaloillaan seisova matala hylly ja toinen pieni seinään kiinnitettävä. Ja lukulamppu. Ja ehkä ovi.

Lukio -teemaan vielä. Vanhimmainen katsoi kesälomalla neljä tuotantokautta Skamia putkeen, ja totesin että minäkin varmaan tästä paljon puhutusta norjalaissarjasta pitäisin - kun joskus vaan uskaltaisin katsomisen aloittaa (vaatinee aikaa). No, olen parin viimeksi kuluneen viikon aikana saanut katsottua kaksi ekaa tuotantokautta, ja olen ihan koukussa. Sarjaa voi katsoa Areenasta vielä syksyn ajan, eli kyllä sen vielä uskallatte aloittaa. Teinidraamaa, mutta hyvin uskottavaa, sydämellistä, sydämeenkäyvää ja hauskaakin. Tästä päivästä, mutta palauttaen hyvin mieleen tuon ikäkauden epävarmuuden.


*Nimi muutettu asianosaisten suojelemiseksi.

Ei kommentteja: