sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Lomalla Suomen aurinkoisella länsirannikolla

No kerrotaan sitten länsirannikon pikalomasta.

Aloitimme tiistaina ajamalla Nakkilaan ystävän vanhempien luo lohikeitolle ja lapsia näyttämään. Tämä siksi, että vanhimmainen oli heillä kylässä kolmeviikkoisena, ja ovat esittäneet toiveensa nähdä millainen siitä nyytistä kasvoi. Tuommoinen pitkä ja laiha ja lukioonmenevä siitä kasvoi, tällä hetkellä yskäinen. (Vanhimmainen tosiaan yski säälittävästi koko reissun, eikä tietenkään malttanut pysyä pois vedestä - eikä meillä ollut puolison kanssa sydäntä estää. Ei varsinaisesti auttanut pienen flunssan paranemiseen nuo jääkylmät merivedet.)

Nakkilasta jatkoimme Vaasaan (oikotie Jyväskylästä Vaasaan?). Ruotsinkielinen rannikkopätkä ohitettiin kasitietä pitkin, mutta Kristiinankaupunkia käytiin pällistelemässä ja hämmästelemässä. Olipa hieno.

Vaasassa meillä oli perhelomaiseen tyyliin kahden yön majoitus kylpylähotellin (onneksi isossa) huoneessa. Ollaan harrastettu paljonkin ahtautumista samoihin huoneisiin, mutta vähemmän tällaisia hotelleja. Olihan se ihan kivaa, kun oli leikkihuone ja buffetillallinen ja heti nurkan takana vesipuisto... Mutta itse viihdyn vähemmän ruostinlaivamaisissa ympäristöissä. Pari kesää on mennyt meiltä ilman yhteistä huvipuistoilua, eli nyt oltiin sovittu käyvämme Vasalandiassa ja niissä vesipuistoissa. Vasalandia oli sopivan kokoinen, ei siellä mitään hirmu hurjaa ollut mutta koululaisetkin saivat kiljuttua tarpeekseen. Me nuorimmaisen kanssa oltiin pääosin ketjukarusellissa.Vesipuistossa oli himpun koleaa (lämpötila oli sentään yli 20 astetta!) - mutta kylpylän sisäpuolella oli vesi lämmintä ja tunnelma mukavan rauhallinen.

Matkapäivälle Vaasasta Kalajoelle olin vaatinut luontokohdetta, eli käytiin Raippaluodossa kiipeämässä näkötorniin ja miettimässä maankohoamista Merenkurkussa. Se oli kiva paikka. Sitten vielä Lohtajalla Vattajanniemessä pistäysimme, ja siellä voisi taatusti viettää vaikka monta päivää.

Kalajoki oli kasvanut siitä, kun olin siellä viimeksi rannalla kymmenvuotiaana (ja juhannuksena 18-vuotiaana). Majoitus oli meillä pienessä hotellissa suoraan hiekkasärkillä, ei missään isossa kylpylässä tällä kertaa. Se oli hyvä vaihtoehto, kun oli vielä keittiö huoneessa - pystyi syömään halpoja eineksiä kalliin seisovan pöydän asemasta... Kalajoelle voisi mennä uudelleenkin, paremmalla ajalla. Ihana oli illalla yksikseen kävellä särkillä.

Kotiinlähtöpäivänämme saimme pitää huoneen iltapäivään asti, eli voitiin ensin kahlailla lisää särkillä, syödä, ja sitten vasta siirtyä reissun toiseen vesipuistoon. SIELLÄ OLI IHAN KAMALASTI PORUKKAA, ja nuorimmainen ei oikein uskaltanut tehdä mitään mitä olisi halunnut, mutta koululaisilla oli tosi kivaa. Me puolison kanssa lähinnä istuttiin laiskoina ja huvituimme. Mutta joo. Jos pitää valita Vaasan tai Kalajoen vesipuiston välillä, ottakaa se Kalajoki. On isompi, monipuolisempi ja halvempi. Ja sitten voi mennä ilmaiseksi kahlaamaan särkille.

Summa summarum. Olen monta kertaa sanonut, että perheen matkadynamiikalle lyhyet reissut eivät ole parhaat mahdollinen - ehditään just riidellä alkuriidat alta pois ja sitten ollaankin jo kotona. Etenkin 14-vuotiaalla vei matkaan asettuminen nyt aikaa. Mutta oli meillä kumminkin kivaa.

Ja kaiken kaikkiaan, kun aikaa oli vain neljä päivää ja kolme yötä, ajoi reissu asiansa hyvin. Tämän kesän kelejä ajatellen meillä oli säänkin puolesta tuuria. Järkyn kylmä oli vain Vattajalla. Lapsia ajatellen vesipuistot olivat tällä kertaa välttämättömyys, kypsemmällä porukalla olisi valinnut enemmän Merenkurkkua ja pikkupaikkoja (jopa niitä ruotsinkielisiä). Aikaa olisi ehdottomasti pitänyt olla pari päivää enemmän. Mutta huomionarvoista on se, että nuo kohteet ovat oikeasti muutaman tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Jopa sellainen olisi mahdollista, että kauniin aamun valjetessa lastaisi porukan autoon ja ajaisi vaikkapa sinne Vattajalle.

Rahaa tuohon keikkaan meni himpun vähemmän kuin kaksi vuotta sitten tehtyyn Viron viiden yön kiertoajeluun. Jos oltaisiin otettu vielä kahden yön majoitukset lisää, oltaisiin menty parilla sadalla yli Viron budjetista.

Ei kommentteja: