maanantai 6. elokuuta 2018

Luonnoslaatikosta: Lihan syöntiin liittyen

Ajankohtaista. Toisaalta lihankulutus on Suomessa kasvanut viime vuosikymmeninä, toisaalta kasvisruokailukin on nouseva trendi. Jos ei muuta, lihan syömisestä tai syömättömyydestä puhutaan paljon ja aika kiihkeästikin. Viime vuonna WWF julkaisi Lihaoppaan, joka "auttaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja lautasellesi".

Omana lusikkana soppaan joitakin ajatuksia lihansyönnistä (taannoisten käristyksen ja potkakiekkojen siivittämänä). Mielestäni hyvä olisi, jos arkiruoka olisi kasvispainoitteista, ihan kaikilla, ihan kaikkialla maailmassa. Jos eläimiä hyödynnetään, en pidä pahana "teurasjätteiden" (nugetit, nakit ja sen sellaiset) syömistäkään, kohtuudella. Viikonlopuksi ja juhlaruoaksi liha olisi passeli. Niin että liharuoka olisi oikeasti laadukasta, rauhassa tehtyä, ja niin spesiaalia että tiettyä ateriaa ajattelisi jo monta päivää etukäteen ja muistelisi jälkikäteen. Itselläni tällaisen efektin saavat aikaan seuraavat:

Siirappinen sesam -kana.
Kattilassa keittämällä tehty hirvenpaisti, naudanpaistikin käy.
Italialaisella reseptillä tehty lasagne, jossa on pihvilihaa ja pekonia ja jota tehdään vuorokausi.
Oikea poronkäristys.

Nyt tuli nälkä. Ja huono omatunto siitä, että jauhelihaa ja broilerisuikaleita tulee kumminkin käytettynä nopeana arkiruokana (vaikka nyhtis on jo keksitty, ja puolet perheestä on jo oppinut syömään papuja).

Ei kommentteja: