sunnuntai 5. elokuuta 2012

Ne muuttuu

Lasten kasvatuksessa on hauskaa muun muassa se, että lapset aina välillä muuttuvat. Kaikki tietävät sen, että vauvoilla on kaikenlaisia vaiheita ja just kun tottuu yhteen, tuleekin uusi. Mutta näköjään kouluikäisillä on omansa. Ja jos lapsia on useita, lasten väliset suhteet muuttuvat, ja valtasuhteet ja ongelmat niissä suhteissa jännästi vähenevät tai lisääntyvät, ja eri tavalla eri lasten välisten suhteiden ollessa kysymyksessä.

Onneksi nämä ovat paljolti asioita joihin ei vanhemman tarvitse puuttua, sen kun observoi ja seuraa.

Lähinnä tämä tuli mieleen siitä, kun olen taas kesän seurannut tuota 11-vuotiasta, totunnaisesti levottomana, kovin aktiivisena ja hankalanakin koettua poikaa, ja isosisartaan, jonka kanssa poika on tullut kovin huonosti toimeen. Mitä on tapahtunut? Poika on ollut aika rauhallinen. Välillä iloisen ja tasapainoisen oloinen. Siskon kanssa on tullut tapeltua, mutta oikeastaan niin harvoin että niihin harvoihin kertoihin tulee kiinnitettyä huomiota. Sisko ja veli jopa puhuvat keskenään, ja tekevät välillä asioita yhdessä.

Vastapainoksi isosisko ja SEURAAVA pikkuveli, 8-vuotias, ovat alkaneet käydä toistensa hermoille, eikä 8-vuotias oikein jaksaisi pikkusiskoakaan. Vaikka 8-vuotias on ollut aina se pehmoinen ja helppo mussukka.

Ne muuttuu!

Ei kommentteja: