perjantai 3. huhtikuuta 2009

Kontingensseja ja muuta aivoriihtä

Olen työn puolesta laskenut kontingensseja. Kontingenssikerroin kertoo, onko kahden luokitteluasteikolla mitatun muuttujan välillä riippuvuutta. Esimerkiksi tutkimusmetsässämme on metri kertaa metri ruudukoilla havaittu eri kasvilajien peittävyyksiä ja samoille ruuduille tiedetään joidenkin vaikutusindeksien suuruus tai lumen maksimisyvyys. Näiden väliltä on haettu riippuvuussuhteita. Laskenta on mekaanista ja siinä mielessä tylsää, mutta varsinaiset vaikeudet alkavat tulkintavaiheessa eli nyt. Entäs sitten jos kertoimen arvo on 0.3???

Huvin puolesta olen lukenut (paitsi niitä iänikuisia Agatha Christieitä) Risto Isomäen viihdyttävää 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen sekä Veikko Huovisen samaten viihdyttävää päiväkirjaa Viime talvi. Molemmat kuulostavat ulospäin kuivakoilta, mutta hyvin ovat menneet alas. Isomäki kirjoittaa vaihteeksi kevyellä kädellä ja optimistisesti – miten niin ei muka ole mahdollista istuttaa muutamaa miljardia apinanleipäpuuta tai auttaa muurahaisia ja hirviä metsänhoitotyössä ilmaston hyväksi? Totta kai se MAHDOLLISTA on. Huovisen jorinat ovat viihdyttävää, tuttua ja turvallista samalla tavalla kuin ikääntyvien mieskollegojen kahvipöytäjutut.

Lähdemme viikonlopuksi äitini luokse Savoon. Kait ne sukset on vielä pakattava mummulareissulle, vaikka lämpöasteita on luvattu reilusti.

Ei kommentteja: