keskiviikko 24. elokuuta 2016

On vuosi 85

Tai siis on poronhoitovuosi 1985/1986. Keväällä pamahtaa Chernobyl, mutta sen vaikutukset eivät vielä näy tämän vuoden toimintakertomuksen lehdillä.

Istun siis tämän viikkoa Rovaniemellä Paliskuntain yhdistyksen arkistossa, ja teen sitä mihin varsinaisesti sain apurahan. Luen läpi Paliskuntien toimintakertomuksia ja kirjaan niistä ylös huomioita liittyen vaikkapa luonnonoloihin, säähän, laitumiin, tuotteiden kauppaan, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, lainsäädäntöön, petokysymykseen, teknisiin vimpaimiin. Tämä on hidasta työtä, mutta luulenpa että jouluun mennessä minulla on koneellani aineisto jota arvokkaampaa en koko urani aikana pääse käsittelemään. Eli kärsivällisesti nyt vaan naputellaan.

Olen päässyt siis jo vuosista 1982/1983, 1983/1984 ja 1984/1985. Tämän iltapäivän aikana pääsen varmaan tuon 1985/1986 -kansion loppuun ja ennen kotiin lähtöä saatan ehtiä näkemään vielä Poro ja Riista Oy:n konkurssin keväällä 1989.

Joo ja näitä arkistokeikkoja tulee syksyn mittaan noin viikko kuukaudessa. Hissun kissun etenen kohti nykypäivää. Jyväskylässä pystyn lukemaan Maakunta-arkistossa vuodesta 1928 alkaen kohti maagista vuotta 1982 (jota vanhempia papereita eivät siis ole saaneet toimitetuksi Maakunta-arkistoon täältä Rovaniemeltä).

Aika kiehtovaa on käydä läpi noita JUURI SILLÄ HETKELLÄ kirjattuja lauseita, kun tulevaisuudesta katsoen tietää mitä elinkeinolla on edessä. Toisaalta, tulevaisuudesta katsoen tulkinta on niin helppoa ja näkee jotain trendejä ynnä muuta, joista ei jossain tietyssä hetkessä ole kuin aavistus tai häivähdys. Tosi kiinnostavaa on lukea niitä välittömiä reaktioita vaikkapa tekniikan muutokseen tai maankäyttöasioihin.

Ei kommentteja: