maanantai 27. joulukuuta 2010

Oi aurinkoni, iloni

Jouluna on nukuttu. Ihanasti. Ja pelattu Bandua. Tai lähinnä koetettu rakentaa tornia kaikista bandu-palikoista. Syöty. Leikitty, oltu. Olen nauttinut sellaisesta itsekkäästä ydinperheeseen käpertymisestä - ei ole tarvinnut välittää muiden kuin omasta aikataulusta, siistiäkään ei ole ollut. Suosittelen kaikille, jotka kärsivät aaton pakollisista kuvioista ja paikoilleen jämähtäneistä huonoista joulukuvioista. Joku isovanhempi voi pariksi jouluksi loukkaantua, mutta voi olla että saavutettu etu on suurempi kuin tämä haitta. Ja meillä ainakin on isovanhempia kyllä kutsuttu meille jouluksi, mutta he ovat terveen itsekkäitä omassa päässään ja viettävät juhlapyhät mieluiten rauhassa.

Ylihuomenna lähdemme uudeksi vuodeksi mummun luo Savoon. SILLOIN on odotettavissa sukulointia.

Tässä olen miettinyt muun muassa sitä, miten joitakin loukkaa se kun joulun monet tavat ovat niin sanotun pakanuuden ajan perua. Ja kokevat, että olisi parempi olla viettämättä joulua ollenkaan. Ja miten joitakin loukkaa se, että niin sanottuun perinteiseen skandinaaviseen sydäntalven juhlaan on sekoitettu niin paljon myöhempää, kristillistä symboliikkaa. Ja miten varmaan heitä kaikkia loukkaa, jos sanon että mielestäni kysymys on samasta isosta tarinasta. Tähän aikaan vuotta on julmaa olla juhlimatta sitä, kun talven selkä on jälleen taittunut ja valo voittaa. Mikä sitten on minkäkin symboli, sitä voi kukin sydämessään pohtia.

Virsikirjan virsi 25 sanoo yhdistää juhlan elementit näin:

Yö synkkä peitti silmäni,
vaan tulit, Jeesukseni.
Kirkastit yöni päiväksi
ja nousit valokseni.
Oi aurinkoni, iloni,
lämmitä jälleen mieleni
armosi säteilyllä.

Näinpä.

Hyvää uutta vuotta. Ihan lievä rimakauhu on mielessä, kun ajattelen alkavaa vuotta. Siihen sisältyy varmaan taas läjäpäin uutta, ja vanhassakin on tekemistä. Ihan pikaisella miettimisellä tulee kuluneensta vuodesta mieleen paljon kaikkea, vaikkapa aika taajaan lähetetyt työ- ja apurahahakemukset (jatkohommia on tullut haettua nyt noin vuoden ajan) ja vanhemmuusrintamalla on muun muassa opiskeltu kaikki yhdessä Titanicin ihmeitä ja pyramideja ja linnoja.

Ei kommentteja: